Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, nakon sastanka s rukovodstvom Republike Srbije i predstavnicima svih političkih stranaka iz ovog entiteta, rekao je kako će u budućnosti tražiti od svih visokih predstavnika redovne izvještaje o stanju u Bosni i Hercegovini.

Vučić kaže kako to njegova zemlja ima pravo kao strana u Daytonskom sporazumu te da je MIlan Milutinović stavio potpis za Srbiju na Aneksu 10.

“Rekao sam da ćemo po prvi put u skladu sa svojim ovlastima tražiti izvještaj o stanju u BiH. Počet ćemo se ponašati kako nismo do sada, ali u skladu s potpisanim u Aneksu 10. I to je potpisao Milan Milutinović za Srbiju. Ima da redovno tražimo to od visokih predstavnika i ako opstanu u BiH vjerujem da će nas redovno izvještavati”, naveo je Vučić.

Vučić je dodao kako je visokim predstavnicima opasno igrati se s bonskim ovlastima, a Srbija ih neće podržati ako bi netko probao narušiti situaciju u RS-u.

Vučić se prisjetio summita na Brdu kod Kranja kazavši kako “oni misle da imaju pravo držati moralne pridike, a mi se trudimo da im ne odgovorimo, ne jer nemamo argumente, već jer želimo da gradimo dobre odnose s Bošnjacima”.

Evo vidite jesam li upravu ja ili Džaferović, kazao je Vučić uzevši knjižicu i rekavši kako mu je “slučajno tu Aneks 10”.

“Ovdje piše sporazum o mirnom rješenju, jedan od potpisnika Milan Milutinović, uz Nikolu Koljevića, za Hrvatsku je Mate Granić. Ne mogu vidjeti tko je za Republiku Bosnu i Hercegovinu… Toliko o tome da mi nismo strana potpisnica i da ne možemo tražiti izvještaj”

“Mi samo radimo u skladu s međunarodnim normama, za razliku od gospodina Džaferovića”, dodao je.

“Haj prestanite govoriti neistine i prestanite a priori tražiti neprijatelje tamo gdje ih nema”, kazao je Vučić.

Vučić je kazao da će Srbija uvijek biti uz RS, poštujući integritet BiH, ali i integritet RS-a.

“Ako ostvarimo rast od sedam posto vjerujem da ćemo moći pomoći bar još dvije općine te izgraditi moderan aerodrom u Trebinju, da može pobjeđivati konkurenciju”, izjavio je Vučić.

/HMS/

error: Content is protected !!