Bosna i Hercegovina uvozi robu iz brojnih zemalja svijeta, ali u mnoge od njih i izvozi. Najveću vanjskotrgovinsku razmjenu BiH ima s Austrijom, Njemačkom, Hrvatskom, Srbijom i drugim europskim zemljama, ali razmjena se obavlja i s nekim manjim i zemljama o kojima se mnogo ne priča.

Tako je, naprimjer, prema podacima Vanjskotrgovinske komore BiH, Bosna i Hercegovina u prva četiri mjeseca ove godine iz Angvile uvezla robu vrijednu 1.997 KM, a riječ je o robi iz kategorije vozila, električnih strojeva, opreme i njihovih dijelova, te proizvodima koji spadaju u kategoriju nuklearni reaktori, kotlovi, mašine. U ovu zemlju u proteklom periodu nismo izvezli ništa, kao ni u Bangladeš, ali je u BiH iz Bangladeša uvezeno robe vrijednosti 2.284.594 KM. Najviše je uvezeno odjeće i pribora za odjeću, kakaa i proizvoda od kakaa te ostalih biljnih i tekstilnih vlakana.

Burkinu Faso u prva četiri mjeseca ove godine iz BiH je izvezeno robe u vrijednosti od 1.181.982 KM, a u ovu zemlju izvezli smo oružje i municiju, vozila i nuklearne reaktore. Iz Burkine Faso u BiH do kraja travnja nije uvezeno ništa, kao ni iz Dominikanske Republike, ali smo zato u tu zemlju izvezli igračke, rekvizite za društvene igre i sport u vrijednosti 72.127 KM.

Na Farske Otoke iz BiH je izvezen 25.944 KM vrijedan namještaj, posteljina i madraci, a iz ove zemlje nismo ništa uvezli. U Kambodžu do kraja travnja ove godine nismo ništa izvezli, ali smo zato iz ove zemlje uvezli robu u vrijednosti 448.700 KM i to najviše odjeću i pribor za odjeću te proizvode od kože, prenosi Klix.

Vanjskotrgovinsku razmjenu smo u proteklom periodu imali i s Kazahstanom, gdje smo izvezli robu vrijednu 154.093 KM, i to najviše proizvode za ishranu, farmaceutske proizvode te aluminij i proizvode od aluminija. Iz ove zemlje uvezli smo robu vrijednu 68.731 KM i to željezo i čelik te povrće, korijenje i krtole za jelo. Madagaskar je zemlja iz koje smo uvezli robu vrijednu 37.861 KM, a riječ je o biljnim materijalima za pletarstvo i drugim biljnim proizvodima, dok u ovu zemlju nismo ništa izvezli.

Nepal smo izvezli robu vrijednu 1.213 KM, i to gotove proizvode od tekstila, obuću te tiskane knjige, slike i ostale proizvode. Iz Nepala nismo uvezli ništa, kao ni iz Ruande, u koju smo izvezli robu vrijednu 120.793 KM. Iz BiH su u ovu zemlju izvezeni uglavnom ekstrakti za štavljenje ili bojenje, nuklearni reaktori, proizvodi od kamena, gipsa, cementa, betona te sapun i organska površinski aktivna sredstva.

Neorganske kemijske proizvode u vrijednosti od 11.516 KM smo izvezli na Sejšele, dok smo iz ove zemlje uvezli gotove proizvode od tekstila i vještačke ili sintetičke filamente vrijedne 2.142 KM. Iz Tadžikistana smo uvezli robu vrijednu 4.099 KM, i to najviše gotove proizvode od tekstila, tepihe i podne pokrivače te igračke i rekvizite za društvene igre i sport.

Dnevnik.ba

error: Content is protected !!