Ruska skupina koja stoji iza hakerskog napada na tvrtku za preradu mesa JBS djeluje pod imenom REvil, otkrio je neimenovani izvor za Reuters.

Bijela kuća je u utorak rekla da je JBS obavijestio američku vladu da je za hakerski napad na tvrtku, koji je poremetio proizvodnju mesa u Sjevernoj Americi i Australiji, odgovorna kriminalna organizacija čije je sjedište vjerojatno u Rusiji.

Pet najvećih pogona za preradu mesa u SAD-u moralo je prestati s radom zbog napada, objavili su američki mediji pozivajući se na sindikate i zaposlenike koji se u srijedu vraćaju na posao.

Holding J&F Investimentos, kojemu pripada JBS, zapošljava više od 250.000 ljudi i nazočan je u 190 zemalja.

To je treći veći napad ove godine povezan s Rusijom. Glasnogovornica Bijele kuće Jen Psaki u srijedu je rekla da bi se o hakerskom napadu na JBS trebalo razgovarati na samitu američkog predsjednika Joea Bidena i ruskog predsjednika Vladimira Putina sredinom lipnja.

– Predsjednik Biden misli da predsjednik Putin i ruska vlada imaju ulogu u zaustavljanju i prevenciji ovih napada, rekla je Psaki.

U svibnju je izvršen hakerski napad na Colonial Pipeline, najveći naftovod u Sjedinjenim Državama. FBI je napad pripisao kriminalnoj hakerskoj mreži DarkSide, za koju se vjeruje da djeluje iz Rusije ili nekog drugog dijela istočne Europe. 

Izvor:hrt.hr

error: Content is protected !!