Federalni ministar prometa i komunikacija Denis Lasić osvrnuo se na današnjoj pres-konferenciji u Sarajevu na objavljeni Izvještaj Ureda za reviziju institucija u Federaciji Bosne i Hercegovine u vezi s Uredbom o dodjeli interventnih sredstava u kojem je izneseno nekoliko primjedbi.

Kako je pojasnio, to ministarstvo izdvojilo je 20 milijuna KM za četiri sektora gospodarstva. Za sektor aerodroma izdvojeno je šest milijuna KM, za sektor željeznica tri milijuna KM, za sektor pošta milijun KM i za sektor javnog putnog prijevoza putnika 10 milijuna KM.

Prva tri sektora aerodromi, željeznice i pošte korisnici su određeni Uredbom dok je za četvrti sektor provedena procedura izbora korisnika ocjenjivanje ponuda i dodjela financijskih sredstava u skladu s odredbama Uredbe i Smjernicama o minimalnim standardima dodjele budžetskih sredstava putem transfera i subvencija u FBiH.

– Na nekoliko iznesenih primjedbi Ureda za reviziju institucija u FBiH Ministarstvo nije moglo utjecati, a koje se odnose na kriterije dodjele financijske pomoći koje nisu bile propisane Uredbom – istaknuo je Lasić.

Smatra da je financijska pomoć dodijeljena ovim sektorima imala značajne efekte jer su u pitanju sektori koji su u uvjetima pandemije koronavirusa imali značajne poteškoće u poslovanju, očuvanju likvidnosti i očuvanju radnih mjesta.

Mišljenja je da bi bez ove pomoći i situacija bila mnogo složenija, a broj radnih mjesta značajno manji te je dodao da su ministarstva i Vlada Federacije BiH dali veliku podršku u borbi protiv pandemije kao i i da su na zadovoljavajući način reagirali za razliku od mnogih drugih.

– No ti drugi se ne spominju jer nisu uradili ništa. Bez obzira što smo etiketirani do danas se ovdje dokazuje koliko smo to radili ispravno. Postavljam pitanje zna li Vijeće ministara BiH odnosno državni nivo da je uopće Covid-19 bio prisutan kod nas – zaključio je Lasić.

Ured za reviziju Federacije Bosne i Hercegovine je objavio izvještaje o financijama javnih institucija u kojem je navedeno da četiri federalna ministarstva (turizma i okoliša; poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva; energije, rudarstva i industrije te komunikacija i prometa) nisu ispoštovala kriterije o dodjeli novca za saniranje posljedica pandemije.

Izvor:pogled.ba