Međunarodni istraživački tim koji predvodi Cléa Denamiel s Instituta Ruđer Bošković predstavio je inovativni koncept sustava upozoravanja na obalne hazarde koji se temelji na metodama koje višestruko smanjuju potrebe za računalnim resursima, priopćeno je s Ruđera.

Autori analiziraju mogućnosti primjene toga koncepta na druge obalne hazarde koji mogu izazvati ljudske žrtve i štete u iznosima i većim od nekoliko milijardi eura. Rad je objavljen u prestižnom časopisu ‘Frontiers in Marine Science’ koji je rangiran u prvih deset posto časopisa u području biologije mora i voda.

Obalna područja su pod sve većim utjecajem klimatskih hazarda, napose porasta razine mora, te se predviđa da će hazardi povezani s ekstremnim razinama mora imati izravan utjecaj na oko 630 milijuna ljudi do 2100. godine.

Brojne operativne prognoze i sustavi ranog upozoravanja služe kao podloga za upravljanje kriznim situacijama u svjetskim morima. Poplavljivanje Venecije je primjer iz susjedstva, gdje se temeljem prognoze fenomena ‘visoke vode’ aktivira sustav zaštitnih brana ‘Mojsije’ na ulazu u lagunu.

Međutim, svi ti sustavi upozoravanja su temeljeni na modelima koji su izuzetno zahtjevni u smislu potrebnih računalnih resursa. Za detaljno kartiranje hazarda uzduž obale potrebni su numerički modeli kilometarske do metarske razlučivosti.

– ‘Predloženi pristup bi zahtijevao za nekoliko redova veličine mane računalne resurse, uz zadržavanje ili čak popravljanje pouzdanosti same prognoze i procjene obalnog hazarda’, objasnio je Ivica Vilibić s Ruđera.

Izvor:hrt.hr

error: Content is protected !!