Šef Tima za praćenje provođenja mjera i preporuka Republičkog stožera za izvanredne situacije Nenad Stevandić izjavio je da je nekim pacijentima otkriven karcinom tek kada im je zbog covida rađen CT pluća.

 “Mi se tradicionalno kasno javljamo doktoru kod bilo kojih simptoma, kod bilo kojih bolesti. Otkrivamo tumore u kasnijoj fazi jer se pacijenti kasnije javljaju, tako da imamo pitanje zdravstvene kulture i zdravstvenog nasljeđa”, rekao je Stevandić za “Euro Blic”.

Stevandić je naveo kako je ovaj val epidemije povećao smrtnost, ali da to nije samo slučaj kod nas, kao i da borba kod nekih pacijenata zaista dugo traje.

“Moći ćemo da analiziramo cijelu situaciju tek kada prođe određena vremenska distanca”, rekao je Stevandić.

U Ministarstvu zdravlja i i socijalne zaštite Republike Srpske su za “Euro Blic” naveli da podatke o broju preminulih od posljedica Covida-19 prikuplja Institut za javno zdravstvo na osnovu izvještaja bolnica i domova zdravlja.

Naveli su da su od Instituta zatražili da napravi novu analizu budući da je bio treći val epidemije kako bi se vidjelo koje su osobe najugorženije po pitanju mortaliteta, te podsjetili da je već jedna analiza u vezi sa tim urađena u vremenu do 31. prosinca prošle godine.

Izvor:pogled.ba