Toplo vrijeme probudilo je i gmizavce. Građani su se zaželjeli prirode te su pohrlili u planine i šume kojima BiH obiluje. No, iz Zavoda za hitnu medicnsku pomoć Sarajevske županije upozoravaju na skirvenu opasnost koja zbog nepromišljenosti ljude može koštati života ili ozbiljnih zdravstvenih posljedica.

Naime, u Sarajevu trenutno nema seruma koji znači život u slučaju ugriza zmije otrovnice.

-Još jedno upozorenje. U zadnjih par tjedana imali smo nekoliko slučajeva ugriza zmije otrovnice gdje je bilo indicirano davanje antiviperinog seruma – protivotrova. Ne bi to bilo ništa posebno ni neuobičajeno za ovo doba godine – međutim tog seruma trenutno nigdje u BiH nema za nabaviti, a po informaciji ni u okolnim državama, jer smo tražili gdje smo mogli. Ako se i nađe, nažalost rok upotrebe bio je do 1. lipnja 2021. Zato svi vi koji volite planinariti ili samo šetati po prirodi – oprez – uputio je ozbiljno upozorenje Doc. Dr. Rusmir Baljić, šef Infektivne klinike, piše Avaz. 

Tragom ove informacije provjerili smo kakvo je stanje u SKB Mostar s obzirom da najviše zmija otrovnica živi na području Hercegovine i svake godine pacijente hitno dovoze u ovu bolnicu zbog ujeda zmije.

-SKB Mostar trenutno raspolaže s dovoljnom količinom seruma protiv ujeda zmije – rekli su za Pogled.ba iz SKB Mostar.

Naravno, i oni u pozvali sve osobe koje borave u prirodi na pojačan oprez kako bi se smanjila mogućnost ujeda zmije. 

Inače, u BiH živi 14 vrsta zmija. Od toga su samo tri otrovnice šarka ili riđovka, balkanski šargan i poskok.

Otrovne zmije naše zemlje se lako razlikuju od neotrovnih. Tijelo otrovnica je kratko i zdepasto i rijetko prelazi 60 centimetara. Glava je široka, srcolika ili trokutasta i uvijek jasno odvojena od tijela naglašeno uskim vratom. Zjenice uske ili ovalne, nikada okrugle. Ove zmije karakterizira tamna, vijugava leđna šara, koja može biti kontinuirana ili isprekidana.

Izvor:pogled.ba

error: Content is protected !!