Predsjednik Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) Dragan Čović kazao je danas nakon susreta s predsjednikom Stranke demokratske akcije (SDA) Bakirom Izetbegovićem da su razgovarali o mnogim pitanjima, ali da HDZ neće razgovarati o jednakopravnosti i legitimnom predstavljanju konstitutivnih naroda.

Kaže da su sada u situaciji kada bi trebalo pozvati svjedoke Sporazuma koji je potpisan u Mostaru 17. lipnja 2020. godine jer je tu definiran okvir za Mostar kao i okvir za Izborni zakon zbog čega smatra da bi s njima uskoro trebali biti organizirani razgovori.

Potvrdio je da je bilo razgovara o izboru članova Predsjedništva BiH i domova naroda gdje HDZ želi ispoštovati sve presude Ustavnog suda BiH o predstavljanju konstitutivnih naroda i sve odluke Europskog suda za ljudska prava.

Čović smatra da su te odluke pomirljive i ako bi se došlo do usuglašenog stava oko rješenja za ta pitanja, koja bi trebala biti što jednostavnija, da se prema potrebi izmjena Izbornog zakona prilagodi i potreba izmjena Ustava BiH.

Te izmjene Ustava bi bile u ograničenom kapacitetu, kaže lider HDZ-a, jer je teško raditi na izmjenama najvišeg akta u državi budući da se to nije dogodilo posljednjih 15 godina.

Najavio je da bi u narednih sedam do 10 dana trebali biti obavljeni razgovori i onda će biti jasnije kojim putem dalje ići da se napravi dogovor jer je zajednička procjena da do njega mora doći.

– Ne može se izaći iz neizborne godine, a da se ne dogovorimo oko svih ovih pitanja, a primarno zakona koji znače ubrzanje puta ka Europskoj uniji i dobivanje kandidatskog statusu te Izbornog zakona jer bez izbornog zakonodavstva teško će biti organizirati izbore naredne godine – pojasnio je Čović.

Izrazio je stav i da će se do rješenja doći do kraja lipnja, a onda će uslijediti razgovori kako to pretočiti u zakonska rješenja i u parlamentarnoj proceduri dobiti i druge partnere koji žele slična rješenja u BiH.

– Ima stvari o kojima se sigurno neće raspravljati što se tiče HDZ-a i to je pitanje jednakopravnosti konstitutivnih naroda i njihovog legitimnog predstavljanja, a za sve drugo možemo tražiti rješenja. Ovaj mjesec je mjesec za dogovore – zaključio je lider HDZ-a Dragan Čović.

Izaslanstva stranaka razgovarala su danas u Sarajevu i o formiranju Federalne vlade, odnosno popunjavanja upražnjenih ministarskih mjesta, te zakonima koje je potrebno izmijeniti kao dio 14 prioriteta Europske komisije kako bi BiH dobila kandidatski status poput zakona sukobu interesa, Visoko sudskom i tužiteljskom vijeću (VSTV) i javnim nabavkama.

/HMS/

error: Content is protected !!