Iako je Irska izglasala ukidanje ustavne zaštite nerođene djece prije više od dvije godine, većina irskih liječnika odbija sudjelovati u pobačajima.

Samo 10% od 3.496 liječnika u Irskoj pristaje sudjelovati u ubijanju nerođene djece. U članku koji je objavilo Nacionalno vijeće žena, irska feministička organizacija za pobačaj, piše kako samo svaki deseti irski liječnik opće prakse trenutno sudjeluje u pobačaju.

Članak je objavljen kako bi se poklopio s trećom godišnjicom referenduma o legalizaciji pobačaja. Od travnja 2020. godine, 373 liječnika potpisala su ugovore s izvršnom službom zdravstvene službe za pobačaj, dok Irski savez liječnika opće prakse procjenjuje 3.496 liječnika koji rade u Irskoj.

No, samo oko pola irskih rodilišta vrši pobačaje. Orla O’Connor, ravnateljica Nacionalnog vijeća žena, iskoristila je ovo kao izgovor za lobiranje za još veće ublažavanje ograničenja pobačaja.

Manjak liječnika koji su spremni sudjelovati u pobačaju pokazao se nakon što su irski građani izglasali legalizaciju pobačaja. U istraživanju preko 3.500 članova Irskog saveza liječnika opće prakse (ICGP), samo 32% izjavilo je da ne bi bilo spremno sudjelovati u pobačaju. Njih 25% je reklo kako čak ni ne bi upućivalo drugog liječnika na pobačaj. Liječnik Andrew O’Regan rekao je u to vrijeme da je irska vlada vršila pritisak na liječnike zbog pobačaja.

“Referendum se odnosio na izbor, što je s našim izborom? Dosta je liječnika sudjelovati u pobačaju, ne želimo ih blokirati, ali ne prisiljavajte nas da budemo dio toga”, poručio je tada, piše Harbingersdaily.

Izvor: narod.hr

error: Content is protected !!