Tijekom pandemije koronavirusa u Njemačkoj se osjetno povećala potrošnja kokaina, pokazalo je jedno istraživanje javnog servisa ARD objavljeno u petak.

Analize otpadnih voda u Berlinu, koje su za ARD u svibnju proveli stručnjaci Berlinske vodoopskrbe i Tehničkog sveučilišta u Dresdenu, pokazale su dvostruko veću količinu tvari koje nastaju konzumacijom kokaina nego prilikom posljednjeg mjerenja 2017.

I u ostalim njemačkim gradovima poput Dredsena, Nuernberga ili Erfurta je naglo porasla konzumacija kokaina.

– Gradovi koji su prije bilježili nisku konzumaciju se sada nalaze među onima gdje je potrošnja kokaina u najsnažnijem porastu, rekao je voditelj projekta za urbanu hidrologiju pri Tehničkom sveučilištu u Dresdenu Bjoern Helm.

Povećanje prometa kokaina potvrđuju i istražni organi u Berlinu.

– Mi ne samo u Berlinu nego i na području cijele Njemačke bilježimo porast broja kaznenih djela vezanih uz konzumaciju i prodaju kokaina, rekao je Olaf Schremm, predvodnik odjela za borbu protiv narkotika pri Berlinskoj policijskoj upravi.

– Ekstremni porast konzumacije kokaina, kako je rekao Schramm, povezan je i s novim servisom “online dostave” narkotika.

– To je fenomen kojeg smo otkrili tijekom pandemije, rekao je Scramm koji je ukazao i na rekordne zaplijene kokaina poput onog početkom godine u hamburškoj luci kada je zaplijenjeno 16 tona kokaina.

Psiholozi porast konzumacije kokaina povezuju i s većim opterećenjima koje je donijela pandemija poput rada od kuće ili online nastava.

– Posebno se žene nalaze pod pritiskom jer su mišljenja da moraju uvijek funkcionirati sto posto, kaže Ute Keller, liječnica na Klinici za ovisnosti u Berlinu.

Izvor:hrt.hr

error: Content is protected !!