Američko ministarstvo pravosuđa objavilo je u subotu da više od novinara neće tražiti da u istragama koje se tiču curenja informacija navode svoje izvore, nakon nedavnih otkrića da je administracija bivšeg predsjednika Donalda Trumpa tajno pribavila telefonske i email ispise nekih novinara.

CNN i Washington Post izvijestili su da je Trumpova administracija tajno pokušavala doći do telefonskih razgovora njihovih novinara iz 2017. godine.

New York Times je izvijestio da je ministarstvo pravosuđa pod predsjednicima Trumpom i Joeom Bidenom vodilo “tajnu pravnu bitku da nabave šifre mailova četiri novinara New York Timesa”, uključujući i praćenje urednika tih medija.

Biden je prošli mjesec rekao da će ministarstvu zabraniti da plijeni telefonske razgovore ili e-mailove novinara, rekavši da bi to bilo “jednostavno pogrešno”.

“Uz predsjednikovo vodstvo, ovo ministarstvo pravosuđa mijenja svoju dugotrajnu praksu i neće prisilno u pravnom postupku u istragama koje se tiču curenja podataka tražiti izvore informacija pripadnika medija koji rade svoj posao”, priopćio je glasnogovornik ministarstva pravosuđa Anthony Coley.

Trump se često svađao s novinarima i optuživao ih za “lažne vijesti”.

Izvor:pogled.ba

error: Content is protected !!