U posljednja 24 sata zabilježeno je 211 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 1583, priopćio je Nacionalni stožer civilne zaštite. Među njima je 598 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 57 pacijenata. Preminulo je 13 osoba. Povoljnijoj epidemiološkoj situaciji nedvojbeno pridonosi i cijepljenje. Kako je jutros na Twitteru objavio ministar zdravstva Vili Beroš u Hrvatskoj je cijepljeno 40 posto odraslog stanovništva.

Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas ukupno je zabilježeno 357 408 osoba zaraženih novim koronavirusom, od kojih je 8080 preminulo, ukupno se oporavilo 347 745 osoba od toga 297 u posljednja 24 sata. U samoizolaciji je trenutno 8 385 osoba.

Do danas je ukupno testirano 2 040 256 osoba, od toga 5 381 u posljednja 24 sata. Zaključno s 4. lipnja utrošene su 1 885 772 doze cjepiva. Dosad su 1 329 754 osobe cijepljene s najmanje jednom dozom, među kojima je njih 556 018 primilo obje doze. Na dan 4. lipnja utrošeno je 30 769 doza cjepiva.

Jednu dozu u Zagrebu primilo 48 posto stanovništva

Danas se na Zagrebačkome velesajmu cijepilo nešto manje od 795 osoba, rekla je Tatjana Petričević Vidović, dr. med. spec. školske medicine. Među njima je veliki broj mladih ljudi, ponajviše studenata. Petričević Vidović kazala je da je cjepivo Pfizer registrirano i za djecu iznad 12 godina. U prioritetnim skupinama su kronično oboljela djeca, a zatim i ostali. Za sve informacije roditelji i se trebali javiti specijalistima školske medicine.

Rekla je da je iznimno važno da se cijepe studenti, s obzirom na brojne kontakte koje ostvaruju te istaknula da su mladi prepoznali važnost cijepljenja. Apelirala je da se svi cijepe jer cjepivo spašava živote i omogućava povratak normalnom načinu života. Uz veliku procijepljenost, ukinut će se i nošenje maski u zatvorenim prostorima, kazala je u razgovoru s novinarkom Ružom Ištuk. Dosad se u Zagrebu jednom dozom cijepilo oko 48% stanovnika, a dvije doze primilo ih je oko 15%.

Turistički djelatnici u Splitu dobili drugu dozuNastavljeno je cijepljenje i u Splitu. Na redu su turistički djelatnici koji trebaju primiti drugu dozu. Tatjana Lisičin, novinarka HRT-a za Dnevnik je rekla kako je odaziv odličan. Helena Tokić,spec. školske medicine, NZJZ Splitsko-dalmatinske županije, istaknula je kako su se ljudi u velikoj mjeri odazvali na drugu dozu cjepiva i svi žele da se napokon počne sa “zdravom normalom”.

Nitko nema skepsu, rekla je i dodala kako poziva sve one koji nisu dobili prvu dozu cjepiva da se odazovu pozivima. Što se tiče cijepljenja školaraca, uputili su poziv svim roditeljima koji imaju kronično bolesnu djecu da se jave kako bi se organiziralo mjesto za cijepljenje istih.

Šostar: Stvoriti novo COVID-žarište bilo bi van svake pameti– Imamo fenomenalne brojke, dobre izvan svih očekivanja, rekao je Zvonimir Šostar komentirajući najave za cijepljenje bez naručivanja u Zagrebu. Stvoriti novo COVID-žarište bilo bi van svake pameti. Treba pojačati kampanju cijepljenja, pogotovo za mlađe dobre skupine, prije svega za srednjoškolce i studente. Lagano je ići na otvoreni poziv u npr. u Zagrebačkoj županiji gdje je šest manjih gradova, ili u Međimurju ili u Istri. Ovdje gdje imamo najveću konentraciju stanovnika, javni poziv bio bi neučinkovit, dodao je.

Ministarstvo zdravstva objavilo je da će svi koji su se cijepili protiv COVID-a biti upisani u Središnji registar cijepljenih osoba te će u najkraćem roku dobiti COVID potvrdu, što će im olakšati kretanje unutar Europske unije. Oni koji su se cijepili i o tome imaju potvrdu i cjepni karton, a nisu još upisani u registar, trebaju se javiti obiteljskom liječniku.

Njemačka je velike dijelove Hrvatske skinula s liste rizičnih područja
 
Dubrovačko-neretvanska, Istarska, Karlovačka, Krapinsko-zagorska, Požeško-slavonska i Splitsko-dalmatinska više ne važe kao epidemiološki rizična područja, priopćio je Institut Robert Koch. To znači da za one koji iz ovih dijelova Hrvatske putuju u Njemačku više ne vrijede obveze prethodne digitalne prijave, predočenja negativnog testa ili karantene. Negativni koronatest i dalje je obavezan za ulazak u Njemačku zračnim putem.

Za one koji dolaze iz ostatka Hrvatske i dalje vrijedi obveza shodno pravilima o putnicima iz rizičnih područja a to znači prethodnu digitalnu prijavu, negativni test kod ulaska u zemlju ili obveza karantena sve do predočenja negativnog testa nakon dolaska u Njemačku.

Hrvatske donacije cjepiva susjedima

Ministarstvo zdravstva potvrdilo je da je počela isporuka donacije od 50 tisuća doza cjepiva protiv bolesti COVID-19 susjednim zemljama – Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori i Republici Kosovo. Donacija će se isporučivati četiri dana, do 7. lipnja, a ukupno sadrži 50.000 doza cjepiva, od čega je 30.000 doza namijenjeno za BIH.

Od 30 000 doza AstraZenecina cjepiva koje se šalje u BiH, 15.000 doza namijenjeno je za Univerzitetsku Kliničku bolnicu u Mostaru, a ostalih 15.000 doza za odgovarajuće zdravstvene ustanove u BIH. Po deset tisuća doza cjepiva Hrvatska šalje Crnoj Gori i Republici Kosovu.

Izvor:hrt.hr

error: Content is protected !!