Ministar vanjskih i europskih poslova RH Gordan Grlić Radman sudjelovao je u subotu u Splitu na konferenciji “Lijepa zemlja Bosna i Hercegovina” s koje je poručio da je Hrvatska zainteresirana za položaj Hrvata u BiH te da je iskreni zagovaratelj Bosne i Hercegovine na njenom euroatlantskom putu.

Na konferenciji, koja se održala u Velikoj dvorani palače HAZU-a, predstavljeno je četveroknjižje “Iznad crte” zamjenika predsjedatelja Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Dragana Čovića.

Četiri knjige

Ministar Grlić Radman je kazao da su danas predstavljene četiri knjige “doista istaknuto veličajno svjedočanstvo ne samo o Čovićevoj političkoj borbi nego i svi drugi aspekti koji su objedinjeni u njima”, a uz političke tu su gospodarski, medijski i diplomatski aspekti.

“Upravo ta istaknuta aktivna dimenzija dr. Čovića tu dolazi do punog izražaja. Hrvatska po Ustavu i kao supotpisnica Daytonsko-pariškog sporazuma je jedina zemlja članica EU koja s BiH dijeli najdužu granicu. Smatramo da smo jedini stvarni i pravi svjedoci i oni koji imaju ekspertizu i iskustvo kada je u pitanju povijest i stvaranje moderne BiH. Hrvatska je zainteresirana za položaj hrvatskog naroda u BiH”, poručio je ministar.

Dalje je rekao kako su ustanovili činjenicu da je nakon gotovo 26 godina od potpisivanja Daytonsko-pariškog sporazuma došlo do narušavanja prava, odnosno do aberacija.

“Kao članica EU i NATO-a, Hrvatska je dužna govoriti o položaju Hrvata u BiH”

Međunarodni predstavnici koji su bili i djelovali u BiH, nastavio je on, mijenjali su određene članke koji su išli na štetu Hrvatima u BiH, a jučerašnjom je hrvatskom rezolucijom narodnog sabora u Mostaru utvrđena i nužnost promjene izbornog zakona kako bi Hrvati bili legitimno predstavljani na svim razinama vlasti.

“Svjedočimo da to nije situacija kada govorimo o predsjedništvu gdje je član predsjedništva zauzeo mjesto hrvatskog člana predsjedništva, a paradoksalno je da nije izabran glasovima Hrvata. Znači Hrvati u BiH bez obzira koliko ih ima, ovdje se ne radi o broju već o majorizaciji drugih naroda, preglasavanju, a to nije u skladu s duhom i slovom Daytonskog sporazuma niti sukladno ustavu”, rekao je.

“Hrvatska je iskreni zagovaratelj BiH na njenom euroatlantskom putu”

Kao odgovorna članica EU i NATO-a Hrvatska je dužna govoriti o položaju Hrvata u BiH, ali i upozoravati međunarodnu zajednicu i aktere o njihovom položaju i potrebi izmjene izbornog zakona jer jedino pravedan izborni zakon je jamac za stabilnu i funkcionalnu, te prosperitetnu BiH, naglasio je.

“Hrvatska je iskreni zagovaratelj BiH na njenom euroatlantskom putu”, zaključio je na kraju ministar Grlić Radman.

U četiri knjige na nekoliko tisuća stranica akademik Dragan Čović je opisao 20 godina života i djelovanja. Prva je posvećena europskom putu BiH i uključuje Čovićeve govore u protekla dva desetljeća. Druga knjiga govori o njegovim susretima s vjerskim velikodostojnicima, a treća sadrži intervjue i medijske nastupe. Četvrta je fokusirana na susrete koje je Čović imao sa svjetskim čelnicima.

“Mi smo Hrvatskoj, kao jednoj od naših domovina, predstavili sve ono što volimo u BiH. Snažno smo željeli naglasiti sve ono za što se zalažemo u BiH, a to je njena cjelovitost i euroatlantski put, kao i suštinu BiH, tri konstitutivna naroda”, rekao je Čović u izjavi za Fenu nakon predstavljanja svojih knjiga.

/Hina/HMS/

error: Content is protected !!