U prvom kvartalu 2021. godine zabilježen je drugi do sada najbolji rezultat kada je u pitanju izvoz Federacije Bosne i Hercegovine, a pokrivenost uvoza izvozom iznosi 66 posto i nikada nije bila veća, pokazuju podaci Federalnog zavoda za statistiku.

U prvom kvartalu 2020. godine, u kojem je i počela pandemija koronavirusa, izvoz Federacije BiH bilježi pad za 5,1 posto u odnosu na isti period 2019. godine.

Nakon što je izvoz u drugom kvartalu 2020. godine doživio značajan pad i to za 26,6 posto u odnosu na prethodnu godinu, u narednim mjesecima on kontinuirano raste.

Tako je u trećem kvartalu prošle godine izvoz Federacije BiH porastao za 194 milijuna KM, odnosno za 12,8 posto, u odnosu na prethodni kvartal, a u zadnjem, četvrtom, kvartalu 2020. godine, izvoz je povećan za 11,4 posto u odnosu na treći kvartal iste godine, a 2,5 posto u odnosu na četvrti kvartal 2019. godine.  

Kontinuirani rast izvoza u FBiH, te rekordna pokrivenost uvoza izvozom u prvom tromjesečju ove godine direktan je rezultat podrške Vlade Federacije BiH domaćem gospodarstvu, kao i izvoznom sektoru, u protekloj godini putem donesenih mjera, ocijenjeno je u nedavnoj Analizi mjera Vlade FBiH na ublažavanju ekonomskih posljedica pandemije.    

Izvor:pogled.ba

error: Content is protected !!