Ministri financija skupine G7 dogovorili su povijesni sporazum o oporezivanju multinacionalnih tehnoloških divova u Londonu, objavio je britanski ministar financija Rishi Sunak na Twitteru.

“Presretan sam što mogu objaviti da su danas nakon godina rasprava ministri financija G7 postigli povijesni sporazum o reformi globalnog poreznog sustava”, tvitao je Sunak.

Ministri financija skupine G7 dogovorili su minimalni porez na dobit velikih tvrtki od najmanje 15 posto, koji će se određivati od zemlje do zemlje, napisao je Sunak. 

“Utrka prema dnu”

Ovaj dogovor je važan temelj za daljnji dogovor tijekom foruma G20 i on bi trebao okončati desetljećima dugu “utrku prema dnu” u kojoj su se države natjecale privući korporacijske divove sve nižim poreznim stopama i izuzećima.

No to ih je koštalo stotine milijardi dolara – što je manjak koji sada žele što prije nadoknaditi kako bi mogli pokrenuti gospodarstva razorena u pandemiji koronavirusa.

Multinacionalne kompanije kao što su Google, Amazon i Facebook plaćaju malo ili nimalo poreza, a bogate nacije godinama pokušavaju dogovoriti način kako da se to promijeni. 

Administracija američkog predsjednika Joea Bidena dala je novi poticaj pregovorima prijedlogom o minimalnoj stopi oporezivanja od 15 posto, što je više nego u zemljama poput Irske, ali ispod najniže razine u G7. 

izvor:index.hr

error: Content is protected !!