“Mislim da je realno da Bosna i Hercegovina dobije kandidatski status za ulazak u Europsku Uniju. To je situacija koja će stvoriti dodatnu energiju i kod institucija i kod građana BiH o integracijama, rekao je za BHRT predsjedatelj Vijeća ministara Zoran Tegeltija.

“Ja nikada iz svoje pozicije ne govorim o nerealnim ciljevima, mislim da možemo dobiti kandidatski status, da možemo usvojiti Izborni zakon koji može biti prihvatljiv za sve, i pokazali smo da možemo i u pandemiji provesti izbore, kaže Tegeltija.

“Mislim da je dobro razdoblje da se u 2021. godini provedu izmjene izbornog zakona, kako bi imali čistu situaciju u 2022. godini, jer u toj izbornoj godini teško je mijenjati izborno zakonodavstvo. Širok politički konsenzus je potreban, jer za izmjenu izbornog zakona potrebne sve tri strane, mislim da je dobro da donesemo novi Izborni zakon u cjelini”, navodi Tegeltija.

Predsjedatelj Vijeća ministara kazao je kako se visoki predsatvanik Valentin Inzko priklonio jednoj strani.

“Valentin Inzko se trudio da nakon nekoliko godina njegovi izvještaji budu neizbalansirani, da održavaju mišljenje samo jedne strane u BiH. Te izvještaje nitko u BiH niti izvan nje ne doživljava ozbiljno”, ističe Tegeltija.

Na upite o proračunu, Tegeltija je rekao kako je drugu varijantu proračuna dostavio Predsjedništvu.

“Nadam se da će se proračun uskoro naći na sjednici Predsjedništva i da će ući u parlamentarnu proceduru, jer je potrebno neko vrijeme da se to završi. Prema rokovima kako smo ga mi pripremali, i kako smo radili, prva varijanta je bila da on bude usvojen do kraja travnja, u drugoj verziji do kraja svibnja, nadam se da će biti lipanj kada će biti spremnosti i u Predsjedništvu i u Parlamentu da se razgovara o proračunu, naglašava Tegeltija.

/HMS/

error: Content is protected !!