Ljubitelj ste svježih začina i želite posaditi nove biljke na vašem balkonu ili u kuhinji? Osim što ćete imati začine iz vlastitog uzgoja, sadnja biljaka će vam donijeti posebnu vrstu zadovoljstva jer konzumirate nešto što ste sami proizveli.

Donosimo vam korisne savjete o uzgoju tri omiljene začinske biljke jednostavne za održavanje:

Kako uzgojiti bosiljak, vlasac i origano?

Bosiljak
Bosiljak je zahvalna biljka za uzgoj jer ne zahtijeva puno njege, a odlično se uklapa u mnoga jela. Odlično se sljubljuje s rajčicom i maslinovim uljem, prenosi Adiva.hr.

Sjeme zasadite u posudi sa zemljom te ga uzgajajte na svjetlu i toplini za brži rast. Izbjegavajte hladna mjesta izložena propuhu, posebno tijekom zimskih dana. Kad izraste, možete ga koristiti nekoliko tjedana sve dok stabljike ne počnu drvenjeti. Ako želite stalnu opskrbu bosiljkom, sadite novu seriju sjemena svakih nekoliko tjedana.

Vlasac
S blagom aromom luka, vlasac je odličan u kombinaciji s jajima i u salatama, a koristi se i kao dekoracija jelima. Prisjetite se samo koliko puta ste u restoranu dobili jelo ukrašeno vlascem.

Kod uzgoja vlasca pripazite da biljka dobiva dovoljno svjetlosti. Posadite ju u bogato organsko tlo u malo većoj tegli da bi se moglo razgranati. Redovito ga zalijevajte te škarama režite listove koji iskaču iz posude zbog urednosti. Nakon cvatnje vlasac nemojte čupati, nego vrhove biljke režite škarama.

Origano
Koristi se u talijanskoj, meksičkoj i bliskoistočnoj kuhinji, a najpoznatiji je kao začin koji se stavlja na mnogima omiljenu pizzu. Koristi se i u pripremi različitih umaka, juha i variva.

Osušeni listovi origana su oštriji nego svježi. Uzgaja se jednako kao i bosiljak i vlasac. Zalijevajte kad je površina tla suha, ali pripazite da ne presuši. Umjereno do jako svjetlo mu je dovoljno za uspješan uzgoj.

Gdje posaditi začinsko bilje?

Najbolje bi bilo kada biste pronašli mjesto u kući ili stanu koje je najčešće osvijetljeno dnevnim svjetlom. Prozor ili balkon su mjesta na kojima će bilje dobiti najviše svjetlosti zbog čega će dobar uzgoj biti gotovo zagarantiran. Ako nemate takav prostor, onda napravite ili pronađite kutak koji sadrži najviše rasvjete. Možete nabaviti i posebne LED lampe za uzgoj biljaka koje su također učinkovite.

Izvor: narod.hr/adiva

error: Content is protected !!