Analitičari lokalnih izbora često ističu mlade i nezavisne izborne pobjednike, a treba istaknuti da smo prvi put dobili dvije županice i veći broj gradonačelnica. Žene su u lokalnoj politici sve zastupljenije, a u HTV-ovu Dnevniku Zrinka Grancarić večeras je razgovarala s karlovačkom županicom Martinom Furdek Hajdin i gradonačelnicom Čakovca Ljerkom Cividini.

Zašto je toliko malo žena na visokim pozicijama u lokalnoj politici? Furdek Hajdin kaže je možda riječ i o odgoju i tradiciji, koja nije nužno loša, a uvjetuje da se žene ne kandidiraju te da zbog osnivanja obitelji možda kasnije krenu u karijere.

– Vremena se mijenjaju. Smatram da je ova promjena dobra, da će donijeti novu kvalitetu rada. Došla su vremena da možda upravo ono što žena donosi sa svojim karakterom, sa svojom biologijom, možda upravo treba našem društvu, a to je i veća tolerancija, razumijevanje jedni za druge, puno kompromisa, puno uključivosti, rekla je Furdek Hajdin.

Cividini je rekla da su promjene nužne.

– Smatram da odgovornost i posao nemaju ni muški ni ženski predznak, poručila je.

Cividini je deset godina bila na čelu Županijske uprave za ceste i kaže da nikad nije imala problema zbog spola. I Furdek Hajdin rekla je da je suradnja s muškim kolegama vrlo afirmativna te da su im pružili ruku suradnje.

Cividini je rekla i kako u Međimurju i Čakovcu nisu imali probleme u podzastupljenosti ženske kvote.

– Kod nas su muški uvijek ti koji dozvole ženama da sudjeluju u radu i raspravama. Mogu reći onda da su Međimurci tolerantni i konstruktivni u tim stvarima, rekla je Cividini.

Furdek Hajdin rekla je da su vodili računa o zastupljenosti struke i spola jer je to jamstvo dobrog rada i suradnika.

Izvor:hrt.hr

error: Content is protected !!