Unatoč općoj krizi u okruženju izazvanoj pojavom virusa covid-19 Šumsko gospodarsko društvo (ŠGD) “Hercegbosanske šume” d.o.o. Kupres u 2020. godini svoje poslovanje prilagodilo je epidemiološkim mjerama te nastavilo sa svim poslovnim procesima i planiranim aktivnostima, uključujući uzgoj, integralnu zaštitu šuma i šumskouzgojne radove.

Kako su istakli iz tog društva, najveća ulaganja bila su usmjerena na pošumljavanje goleti i degradiranih površina, a za sve vrste radova pošumljavanja korišten je isključivo autohtoni sadni materijal od sjemena prikupljenog iz prirodnih šuma i sjemenskih sastojina. 

Za pošumljavanje je, kažu, utrošeno 506.545 KM, a odabrani sadni materijal posebno je prilagođen za određeno stanište kroz adekvatno školovanje u Rasadniku Pržine.

Uz to, kako dodaju, proizvodnja sjemena, šumskog i hortikulturnog sadnog materijala odvija se u suradnji i pod kontrolom Šumarskog fakulteta iz Sarajeva.

“Veliki dio radova na pošumljavanju izvršen je u suradnji s lokalnim stanovništvom. ‘Hercegbosanske šume’ izdvojile su 213.206 KM za pružene usluge, a u radovima je sudjelovalo preko 300 ljudi”, naveli su iz tog društva.

Naglasili su kako uključivanje lokalnog stanovništva predstavlja dobru praksu koja je na njihovim prostorima prisutna već  godinama.

Na taj način se, kako ističu, lokalno stanovništvo educira o važnosti povratka prirodne šume na njeno stanište i podiže svijest o očuvanju šuma. 

Po njihovim riječima, ista praksa nastavljena je i u tekućoj 2021. godini te je do sada pošumljeno 27 ha sadnicama jele, trešnje i sjemenom bukve.

“Prema planu i programu rada Društva planirano je do kraja tekuće godine pošumiti preko 500 ha goleti s 435 000 sadnica kako bi se stvorilo i obnovilo šumsko bogatstvo za nove generacije”, poručili su iz ŠGD “Hercegbosanske šume“ d.o.o. Kupres.

Izvor:pogled.ba

error: Content is protected !!