Seruma protiv ujeda zmija otrovnica u Sarajevskoj županiji nema, ali deficitaran je u cijeloj Bosni i Hercegovini, pa i regiji, poručuju iz Zavoda za hitnu medicinsku pomoć SŽ. Dodaju, ipak mjesta panici nema, jer serum nije jedina terapija, i krajnja je opcija.

JASNA HUSEINBEGOVIĆ MUSIĆ, Zavod za hitnu medicinsku pomoć SŽ

“Naravno da je točno da nema antifibrinum seruma. Međutim, nema samo u Hitnoj pomoći, nego nema u čitavoj BiH i nema u našoj regiji, i Hrvatska i Srbija su također regije koje se evo sada bore s nedostatkom. Imamo zalihe u nekim područjima, ali što se tiče nabavke, jako ga je teško, ustvari ne možemo ga nabaviti. Na neki način imamo strah zato što serum koji smo imali i koji je inače bio prisutan na tržištu jako je alergen”, rekla je Huseinbegović Musić.
Zaliha seruma ima u Sveučilišno-kliničkoj bolnici Mostar, ali su za potrebe predstojeće sezone nedovoljne. Apeluju na brzu reakciju nadležnih za nabavku.

ADRIJANA PANDŽA, portparolka SKB Mostar

“Klinička bolnica Mostar trenutno raspolaže s određenom količinom seruma protiv ugriza zmije koji je dostatan za adekvatno zbrinjavanje prvih pacijenata na početku tzv. sezone ugriza zmija. Za naglasiti je da nemamo osigurane količine seruma koje bi bile dostatne za cijelu sezonu. Rješenje problema traži se na razini cijele BiH i regije koja ima isti problem”, kazala je Pandža.
Oprez je potreban tijekom boravka u prirodi, ali pretjeranom strahu nema mjesta, poručuju iz Gorske službe spašavanja Sarajevo.

DŽENADIN VELADŽIĆ, GSS Sarajevo

“Daleko od toga da smo ljudima rekli da ne idu u planine i prirodu. Tijekom posjeta našim prirodnim ljepotama pozvali smo samo na dodatni oprez, jer zaista je nezgodna situacija ako dođe do ujeda zmije, a da nemamo adekvatan odgovor.

JASNA HUSEINBEGOVIĆ MUSIĆ, Zavod za hitnu medicinsku pomoć SŽ

“Ostati sabran, znači smiren. Po nekim preporukama je samoimobilizacija ako se radi o ekstremitetima. Ne podizati nikako ekstremitet u nivo srca, nema fizičke aktivnosti, nadoknada tekućine i doći do prve zdravstvene ustanove”, objasnila je Huseinbegović Musić.
U našoj zemlji od 14 vrsta zmija tri su otrovnice: poskok, šarka i bosanski šargan. Poskok je u našoj zemlji najotrovnija europska zmija i endemska je vrsta.

Izvor:BH RT

error: Content is protected !!