Novi skandal trese Ministarstvo zdravstva Njemačke i ministra Jensa Spahna.

Prema pisanju Spiegela, ministarstvo je prošle godine nabavilo neupotrebljive maske iz Kine koje će morati uništiti. Do danas su to krili od javnosti.

Početkom proljeća prošle godine, kada je pandemija punom snagom pogodila Europu, u Njemačkoj je uvedena obaveza “pokrivala za usta i nos”, recimo u prodavnicama. Ta formulacija nije izabrana slučajno – dovoljno je bilo nositi maramu ili šal preko usta i nosa, ili bilo kakvu masku iz domaće radinosti. Jer, prave bolničke ili FFP2 maske u trgovinama i ljekarnama nisu mogli pronaći ni najveći entuzijasti.

U toj panici je Ministarstvo zdravstva nabavilo stotine milijuna maski iz Kine koje su se, kako sada otkriva magazin Spiegel, pokazale neupotrebljivim. U Njemačkoj su dobile dozvole na brzaka, bez valjanog testiranja, ali su uglavnom ostale u skladištima.

Interna prepiska u koju tjednik Spiegel ima uvid pokazuje da Ministarstvo zdravstva koje predvodi demokršćanin Jens Spahn mjesecima vodi žustru prepisku s Ministarstvom rada koje vodi socijaldemokrat Hubertus Heil. Jer, Ministarstvo rada na kraju izdaje upotrebne dozvole za maske, a ove nije htjelo odobriti.

Spahnovo ministarstvo je čak, prema pisanju tjednika, pokušavalo je maske, umjesto u redovnu upotrebu, podijeliti korisnicima socijalne pomoći, osobama s invaliditetom i beskućnicima.

Sada se navodno sprema kompromis: neupotrebljive maske valja proglasiti nacionalnom pričuvom, pričekati da im kroz četiri godine istekne rok upotrebe, i onda ih spaliti.

“Milijardu eura završit će u smeću”, piše Siegel. Spahn u problemu. Može biti da dokumenti nisu slučajno stigli do novinara baš sada. Krajem rujna su parlamentarni izbori, a u posljednjih godinu dana su se oko ministra Spahna i, uopće, Vlade koju predvode Demokršćani Angele Merkel, nakupili brojni skandali. Od spore nabave brzih testova i kasnog početka cijepljenja, do afera u kojima su se zastupnici Demokršćana obogatili kao posrednici u nabavi maski i druge zaštitne opreme.

Na pisanje Spiegela sada je reagirala zastupnica Socijaldemokrata Angelika Glekner, posebno na pokušaje Ministarstva zdravstva da neupotrebljive i opasne maske podjeli socijalno ugroženim skupinama građana: “Osobe s invaliditetom nisu pokusni kunići kojima se dobacuju restlovi loših odluka”.

“Demokršćani moraju razmotriti kakve će biti posljedice u Ministarstvu zdravstva i po gospodina Spahna. Ne može se sve nastaviti po starom”, dodala je Klekner.

Posljedice po Spahna tražila je i Maria Klein-Smeinke, zastupnica Zelenih, koja je stvar nazvala “neoprostivom”. To što je uradio Spahn je “ne samo cinično, već i nespojivo s dužnošću ministra zdravstva”, rekla je ona.

Jens Spahn, na početku pandemije kada su uvođene stroge mjere još jedan od najpopularnijih političara Njemačke, žestoko se srozao u očima javnosti proteklih mjeseci.

Saznalo se i da je u listopadu, baš na dan kad je upozorio da su privatna druženja i partiji najveći problem u pandemiji, Spahn otišao na večernju zabavu u Leipzig.

To je druženje s desetak ljudi bilo unosno – gosti su zamoljeni da daju priloge za Spahnovu kampanju za izbore za Bundestag, ali da uplate po 9.999 eura. Zašto baš ta suma? Zato što se donacije od deset tisuća eura ili više moraju javno objaviti.

Nedavno je za drugi veliki val korone Spahn okrivio građane balkanskih i turskih korijena koji su navodno prošlog ljeta masovno unijeli virus u Njemačku. Kako je već pisao DW, brojke su opovrgle tu Spahnovu tvrdnju.

/HMS/

error: Content is protected !!