Predsjednik HDZ-a BiH dr. Dragan Čović kazao je medijima nakon sastanka izaslanstva HDZ-a BiH i SNSD-a u Banja Luci, kako riješenje za izbor članova Predsjedništva BiH iz FBiH postoji, kao i za Dom naroda, samo je pitanje postoji li volja da se ono prihvati.

Dodao je da je europski put bio posebna tema, te da se primarno razgovarano o izmjenama Izbornog zakona. Potvrđeno je da se u Dom naroda i Predsjedništvo BiH treba omogućiti izbor ligitimnih predstavnika naroda.

Za Predsjedništvo BiH naš je prijedlog da se bira ne Hrvat i Bošnjak, već hrvatski i bošnjački član Predsjedništva i to iz dvije izborene jedinice u FBiH, tako da se svi mogu kandidirati. Za Dom naroda u Federaciji, dakle sukladno popisu stanovništva, da tri naroda izaberu svoje legitimne predstavnike, kazao je dr. Čović.

Dodik je pozdravio činjenicu da vlasti u HNŽ rade na izmjenama županijskog ustava kako bi Srbi bili konstituivni u ovoj županiji, dok je predsjednik HDZ BiH dr. Dragan Čović kazao kako se želi to pitanje riješiti u ovoj neizbornoj godini, kako neki ne bi to koristili za skupljanje političkih bodova u predizbornoj kampanji.

Dodik je naglasio da reforma Izbornog zakona treba potvrditi i činjenicu da nema instituta izvanrednih izbora, te da su obje stranke protiv spajanja općih i lokalnih izbora.

“Suradnja SNSD-a i HDZ BiH je dobra i imamo dobru koordinaciju po mnogim pitanjima. Uvažavamo njihove stavove. Imamo visok stupanj suradnje i usuglašenosti“, rekao je Dodik.

Istaknuo je da im se jedino razlikuju stavovi po pitanju ulaska BiH u NATO.

“Usuglasili smo se da treba zatvoriti ured visokog predstavnika i osigurati da sud ima samo domaće, a ne strane sudce“, rekao je Dodik.

Predsjednik Čović je kazao kako “smo pozdravili ostavku Inzka i izbor Schmidta” koji treba u svom mandatu zatvoriti OHR i napraviti tranziciju prema EU”, jer s OHR-om, to je jasno BiH ne može u Europsku uniju.

“Politički odnosi u BiH su krajnje složeni, tako smo ih i ocijenili, i zato samo pojačali našu saradnju”, kazao je dr. Čović.

U izjavi za medije također je iznesen zajednički stav da je Središnje izborno povjerenstvo nelegalno.

Izvor:pogled.ba

error: Content is protected !!