Odbrojavanje do početka Europskog nogometnog prvenstva ušlo je u završni tjedan.

Nakon odgode od godine dana preostalo je tek nekoliko dana do otvaranja EURO-a 2020. koje počinje u petak 11. lipnja utakmicom između Italije i Turske na rimskom Olimpicu. Dva dana kasnije u borbu kreće i hrvatska reprezentacija koju na Wembleyju očekuje Engleska.

Ovogodišnji EP bit će poseban po tome što će se igrati diljem Europe, u čak 11 država i 11 gradova, a baš kao i u Francuskoj 2016. na turniru će nastupiti 24 reprezentacije. EURO će ugostiti Amsterdam, Baku, Budimpešta, Bukurešt, Glasgow, Kopenhagen, London, Munchen, Rim, Sevilla i St Peterburg.

Bivši UEFA-in predsjednik Michel Platini rekao je 2012. kako je “romantično” da se prvenstvo održi u više država i na taj način obilježi 60. “rođendan” europskog nogometnog prvenstva.

Nitko tada nije mogao niti sanjati da će koronavirus “zarobiti svijet” i tako uvelike otežati organizaciju natjecanja razasutog po cijelom “Starom kontinentu”.

Zbog pandemije je turnir prošle godine odgođen na 2021., nažalost, epidemija koronavirusa nije završila, pa je “nevidljivi neprijatelj” ponovo krojio organizaciju turnira. Dublin i Bilbao su izgubili domaćinstvo, a utakmice iz ta dva grada igrat će se u Sevilli, St. Peterburgu i Londonu. Smanjeni su kapaciteti stadiona, pravila ponašanja na stadionima precizno su određena, a lokalne vlasti donose konačne odluke vezane uz testiranje navijača, karantene i svega ostalo što nam je donio virus.

Zbog pandemije COVID-19 i ograničenja na javnim okupljanjima, stadioni neće biti puni. Preciznije samo će Puškaš Arena u Budimpešti primiti puni kapacitet gledatelja (67.215), a ostali stadioni će biti popunjeni od 25 do 50 posto.

Kako bi pomogla reprezentacijama UEFA je donijela odluku o povećanju broja prijavljenih igrača za turnir sa 23 na 26, a bit će dopušteno da na utakmici svaka ekipa izvede po pet zamjena.

Na europskim prvenstvima prvi put će se koristiti video assistant referee (VAR) sustav.

Dodajmo kako je UEFA smanjila nagradni fond za ovogodišnji EURO sa 371 na 331 milijun eura, ali i takav fond je najveći u povijesti natjecanja. Dosadašnji rekord bio je 301 milijun eura koliko je podijelilo 24 sudionika EURA 2016. u Francuskoj.

U kvalifikacijama za EURO nastupilo je 55 reprezentacija, među kojima prvi put i Kosovo. Prvi put nakon 1976. niti jedna reprezentacija nije imala osigurano mjesto na završnom turniru.

Dvadeset viza se dijelilo kroz kvalifikacije, a zadnje četiri karte preko play-offa Lige nacija. Finska i Sjeverna Makedonija po prvi put su osigurale plasman na EURO, Škoti se vraćaju na europsku smotru nakon 1996. godine, a Grčka je jedini bivši europski prvak koji se nije plasirao na EP.

Naslov prvaka branit će Portugal koji je 2016. u finalu pobijedio Francusku sa 1-0. No, Francuzi su dvije godine kasnije osvojili svjetski naslov, pa sada imaju priliku ponoviti učinak iz 1998. i 2000. kada su spojili svjetski i europski naslov.

Španjolska i Njemačka rekorderi su sa po tri europske titule, Francuska je dva puta bila europski prvak, a naslovu europskog prvaka veselili su se i SSSR (1960), Italija (1968), Čehoslovačka (1976), Nizozemska (1988), Danska (1992), Grčka (2004) i Portugal (2016).

Za Hrvatsku će ovo biti šesto europsko prvenstvo, najdalje smo stigli 1996. i 2008., do četvrtfinala. Prije pet godina u Francuskoj smo ispali u osmini finala od kasnije prvaka Portugala sa 0-1. Podsjetimo, susret u Lensu odlučio je pogodak Quaresme u 117. minuti.

Izvor:hrt.hr

error: Content is protected !!