Tužitelj Tužiteljstva BiH podigao je optužnicu protiv Asmira Mulaja, rođenog 1988. godine, iz Živinica, državljanina BiH. 

Optuženi se tereti da je, u vremenu od listopada 2012. godine do veljače 2016. godine, u cilju sticanja protupravne imovinske koristi, organizirao međunarodnu grupu iz više zemalja EU radi počinjenja krivičnih djela međunarodnog prometa opojnih droga, oštećenje računalnih podataka i programa i pranja novca.  

Optuženi je, radi neovlaštenog prometa opojnih droga, na ilegalnom narko-tržištu na internetu osnovao dva “foruma” na njemačkom govornom području, na kojim se vršila nezakonita međunarodna prodaja i kupovina opojnih droga „marihuana“ i „ekstazi“. 

Prema navodima optužnice, optuženi je na svom računaru posjedovao računarske programe čije posjedovanje nije dozvoljeno, kao i podatke koji su stvoreni i prilagođeni za učinjenje krivičnog djela, zaprimao uplate novca kriptovalutama, kao i putem Western Uniona, te je novcem koji je pribavio na nezakonit način kao imovinsku korist, raspolagao i upotrijebio ga u njemu poznate svrhe. 

Prema prikupljenim dokazima, optuženi je koordinirao rad drugih osoba u lancu koje su djelovale iz različitih država EU, te posredovanjem u prodaji opojne droge, kao i upotrebom specijalističkih programa za tzv. “fishing” i prevare s bankovnim karticama i sredstvima plaćanja putem interneta, ostvario nezakonitu imovinsku korist u ukupnom iznosu od 60.436,05 KM, a novac mu je uplaćivan putem Western Union transakcija u stranim zemljama i na teritoriji BiH.

U radu na ovom složenom predmetu visokotehnološkog kriminala, Tužiteljstvo BiH vodilo je istovremeno istragu s partnerskim institucijama više zemalja EU, te ostvarilo značajnu međunarodnu suradnju s institucijama za borbu protiv visokotehnološkog kriminala, kao i suradnju s Odjelom za visokotehnološki kriminalitet u MUP-u RS i FUP-u, koji su pružili značajnu pomoć u radu na ovom predmetu. 

Izvor:pogled.ba

error: Content is protected !!