Proteklog vikenda judaši mostarske Neretve nastupili su na državnom prvenstvu BiH za kadete (U18) i mlađu djecu (U13). Prvenstvo je održano u Vitezu u organizaciji JS HB i JK Vitez iz Viteza, a nastupilo je oko 400 natjecatelja iz 72 judo kluba iz cijele Bosne i Hercegovine.

Judo klub Neretva je uz jako dobru konkurenciju i nekoliko sudačkih grešaka ipak došao do četiri državne medalje. Trenutno klub u 2021. godini ima ukupno 6 sjajnih državnih odličja, što je velika stvar obzirom da klub krpi kraj sa krajem.

U Vitezu su osvojene jedna srebrena i tri brončane medalje. 

Viceprvak Bosne i Hercegovine za 2021. godinu postao je Josip Previšić u kategoriji do 81 kg u uzrastu kadeta (U18). Previšić je do finala došao sa tri sjajne pobjede. U finalnoj borbi, u prvom napadu Previšić  vodi na waza-ari i potom opet nakon minute ponovno ima bacanje na waza-ari, što u judo natjecanju donosi čistu pobjedu. Međutim sudac  niti gleda borbu niti dosuđuje bod za pobjedu niti dozvoljavaju da se vidi VAR. Nakon te nepravde Previšić gubi koncentraciju i na kraju gubi na Ippon koji je veoma diskutabilan. 

Domagoj Jozeljić u kategoriji do 90 kg u uzrastu kadeta (U18) ovoga puta osvaja brončano odličje na PBiH. Jozeljić je imao dvije pobjede, a u polufinalnoj borbi vodi na waza-ari i u drugom napadu pravu grešku i gubi na ippon. Za brončano odličje morao se boriti protiv svog sportskog kolege iz kluba, prijatelja Adnana Demirovića, što nije bilo nimalo lako jer se zna da jedan od njih dvojice ipak neće osvojiti državno odličje. 

Helena Čule u kategoriji preko 70 kg u uzrastu kadetkinja (U18) ovoga puta osvaja brončanu medalju sa kojom nije nimalo zadovoljna. Napominjemo kako je Čule ovogodišnja seniorska viceprvakinja BiH, pa je i više nezadovoljna što u svom uzrastu (kadeta) nije ostvarila bolji uspjeh.

Đulijano Osmanović, dječak u kategoriji do 42 kg (U13), kojem je ovo možda ukupno 5,6 natjecanje u životu osvaja brončano odličje, ali zlatnoga sjaja. U prvom kolu dobiva borbu u prvoj minuti, u drugom kolu ga dočekuje veoma iskusniji dječak od kojeg gubi pred sami kraj borbe. Nakon toga Osmanović je imao još tri borbe iz kojih je izašao kao pobjednik i primijenio  sve što je naučio u svome klubu. Veoma zaslužena medalja, na koju su posebno  ponosni svi u klubu.

Peta mjesta na PBiH 2021. osvojili su Ivano Čarapina do 38 kg (U13), Adnan Demirović do 90 kg (U18) i Mak Hadžić do 81 kg (U18). Hrvoje Knezović do 81 kg (U18) imao je 1 pobjedu i 2 poraza.

Na prvenstvu BiH ispred JK Neretva su sudjelovali još Dragan Paol Senkić do 73 kg (U18), David Brkić do 66 kg i Tajra Kalajdžić do 36 kg (U13) koji su u prvom kolu izgubili, te nisu imali repasaž.

Neretvu uskoro očekuje još jedno državno prvenstvo za uzrast juniora (U21) i starije djece (U15)koje će se održati u Laktašima, te EU Cup za juniore u Sarajevu.

Izvor:pogled.ba

error: Content is protected !!