Kada piti kavu, ako želimo osjetiti njezin optimalan učinak, pitaju se mnogi.

Svi volimo kavu, pijemo je nerijetko i više puta dnevno, u pravilu ujutro, ali ako je dan dug i naporan, znamo je piti i navečer, nerijetko s namjerom da ostanemo budni što dulje i naučimo za sutrašnji važan ispit o kojem nam ovisi akademski uspjeh, prenosi HuffPost.

Beneficije kave neminovne su i brojne. Uz nju se bolje koncentriramo, a vrijeme reakcije nam je brže. Jedan znanstvenik jednom je rekao kako je svaka tvar otrov, ali da o dozi uzimanja ovisi hoće li ona biti otrov – tako je i s kavom. Ona može biti naš najpouzdaniji saveznik, ali ako pretjeramo s konzumacijom, možemo osjetiti anksioznost, tremor mišića, srce nam može ubrzano lupati, a uz puno kave teško možemo zaspati.

Učinak kave može trajati i do šest sati dnevno, zato nutricionisti preporučuju konzumaciju kave u određeno doba dana, kako bi njezin učinak na naš organizam bio optimalan.

Vrijeme ispijanja kave ovisi o vašim godinama.

Za umornu mladež, kavu je najbolje piti rano ujutro, kako bi u dan ušetali energični i puni elana. Ovu tvrdnju pečatiramo istraživanjem iz 2016. koje je provedeno na punoljetnoj mladeži koja redovito konzumira ovaj napitak. Kava im je dana u razdoblju između šest ujutro i dva popodne i istraživači su dokazali kako ispijanje kave u ranim jutarnjim satima pospješuje njihov učinak na ispitima znanja, u odnosu na grupu koja je pila kavu kasnije toga dana.

Nemojte odmah otpisati beneficije popodnevne kave jer i ona vam može dati vjetar u leđa. Starije osobe često se bore sa zaboravljivosti koja je najizraženija u popodnevnim satima, a istraživanje iz 2002. pokazalo je da osobe iznad 65 bolje pamte kada popiju samo jednu šalicu kave, baš u tom vremenu kad je tendencija zaboravljanja izraženija – dakle popodne.

Sve ovisi i o vašoj fizionomiji i metabolizmu.

Osobama koje su relativno tolerantne na kofein, ispijanje kave povećava fokus i pažnju, ali neke osobe su intolerantne na kofein i konzumacija kave u tih osoba može izazvati neželjene nuspojave, neovisno o dobu dana u kojem se konzumira. Kava je također pogodna ujutro za osobe niskog krvnog tlaka. Stručnjaci naglašavaju da je svaka osoba individua za sebe i da konzumacija kave u isto vrijeme ne paše svima. Savjetuju da se kava konzumira u različito doba dana, kako bi pojedinci uvidjeli što im najviše odgovara za organizam.

PIŠE MATEA ROGLIĆ/slobodnadalmacija.hr

error: Content is protected !!