Danas se očekuje izricanje pravomoćne presude Žalbenog vijeća Mehanizma za međunarodne kaznene sudove (MICT) u Haagu ratnom zapovjedniku vojske bosanskih Srba, Ratku Mladiću koji je 2017. godine proglašen krivim za najteže ratne zločine i osuđen na doživotni zatvor. Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju (ICTY) tada je proglasio Mladića krivim za genocid u Srebrenici, no vijeće ICTY-a odbacilo je optužbe da je odgovoran i za genocid počinjen u još pet općina u BiH 1992. godine, poput Prijedora gdje su snage bosanskih Srba prognale i pobile gotovo cjelokupno hrvatsko i bošnjačko stanovništvo. Tužiteljstvo je zatražilo da drugostupanjsko vijeće MICT-a potvrdi i tu točku optužnice.

Podsjetimo, 1995. godine Haški sud optužio je Ratka Mladića za genocid, zločine protiv čovječnosti i brojne ratne zločine, ali samo u Bosni i Hercegovini. Napadi i stradanja Šibenika, Kijeva, Vrlike, Zadra, Sinja i Škabrnje te okolnih područja čijem je uništavanju Mladić rukovodio ili sudjelovao nisu ulazili u optužnicu. Bio je u bijegu sve do 2011., kada je uhićen u Srbiji. Tek prije nešto više od godinu dana, 22. studenog 2017. izrečena mu je prvostupanjska, nepravomoćna presuda kojom je osuđen na doživotni zatvor. Žalbeni postupak pred Rezidualnim mehanizmom za kaznene sudove, ustanovi sljednici Haškog suda, započeo je prošlog tjedna.

“Optimistični smo da smo uspjeli uvjeriti suce Žalbenog vijeća da potvrde izrečenu prvostupanjsku presudu”, rekao je glavni tužitelj Mehanizma za međunarodne kaznene sudove (MICT) Serge Brammertz u intervju za bosanskohercegovački javni servis BH Radio 1.

Srpsko nijekanje agresije i ratnih zločina – glavna prepreka na putu pomirenja

Haaško tužiteljstvo i dalje prepoznaje sve veći problem nijekanja karaktera ratnih zločina u BiH a posebice genocida u Srebrenici, što potvrđuju opetovane izjave aktualnog predsjedatelja Predsjedništva BiH Milorada Dodika i predsjednika Srbije Aleksandra Vučića koji današnje izricanje presude karakterizira kao “tešku situaciju za srpski narod”, pisala je balkans.aljazeera.net .

Nastojanja oko pomirenja i nadvladavanja ratnih strahota na prostorima bivše Jugoslavije dodatno otežavaju izjave poput one Radosava Zmukića, bivšeg vojnog zapovjednika bosanskih Srba iz Mladićeva rodnog gradića Kalinovika, koji je uvjeren da presuda Mladiću ne može biti dalje od istine. “Svi su ponosni što je odavde”, tvrdi Zmukić. On se s Mladićem susreo nekoliko puta za vrijeme rata i kaže da je bio impresioniran njegovom odvažnošću.
“Zločine su počinile sve strane. Takav vojnik nije bio sposoban narediti ubojstva ljudi, osobito ne civila”, kazao je.

“Haški sud ponižava srpske žrtve i nepravedan je”, kazao je Dodik nakon presude Mladiću 2017., naglasivši da su 70 posto onih kojima se sudilo bili etnički Srbi.
Dodik je tada dodao da nijedna presuda ne može Mladiću oduzeti status junaka.
S tim stavom slaže se većina bosanskih Srba, prenosi tportal.hr.

Oni, pak, koji su preživjeli ratne strahote takvo kontinuirano poricanje ratnih zločina i uzdizanje ljudi poput Mladića vide kao glavnu prepreku u postizanju mira u još uvijek duboko etnički podijeljenoj zemlji.

Božinović: “Nijedna kazna ne može vratiti živote”

Povodom današnje očekivane presude oglasio se i potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova RH Davor Božinović koji je rekao kako očekuje da će kazna za Mladića biti primjerena, ali da nijedna kazna ne može vratiti živote ili biti adekvatna kompenzacija onome što je učinila vojska pod vodstvom zloglasnog Ratka Mladića.

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović rekao je kako očekuje da će presuda Mladiću biti potvrđena.

Pravomoćna presuda Ratku Mladiću posljednja je u nizu procesa vođenih za ratne zločine nakon raspada bivše Jugoslavije.

Izvor: narod.hr/dnevnik.hr/balkans.aljazeera.net/tportal.hr

error: Content is protected !!