Doc. dr. Lejla Kapur-Pojskić, viša znanstvena suradnica i šefica Laboratorije za humanu genetiku pri Univerzitetu u Sarajevu, izjavila je za N1 u BiH vrlo lako, s obzirom da nismo ni cijepljeni niti stekli prirodnu imunizaciju, ponavljanje scenarija iz ožujka vjerovatno, ako se ne poduzmu određene mjere.

Sve veći broj zemalja zbog poboljšanja epidemiološke situacije dozvoljavaju ulazak s negativnim brzim antigenskim testom, a o tome koliko je siguran pokazatelj taj test u odnosu na do sada dozvoljen PCR Kapur-Pojskić je rekla da su antigenski testovi napredovali unazad godinu dana, evoluirali su, tako da je senzitivnost, odnosno njihova pouzdanost vrlo visoka danas.

“PCR test je u startu bio metod izbora jer je njega lakše razviti kad imate novi virus, ali s vremenom kako smo upoznavali strukturu genoma, mogli smo da razvijemo i nove metode. Za razliku od PCR, metode za antigenski test baziraju se na proteinima tog virusa. Ovi imunološki testovi su danas vrlo pouzdani i njihova greška detekcije je ispod 5 posto“, istaknula je.

Kod PCR je točnost približno 100 posto, ali kako je navela Kapur-Pojskić, nikada u molekularnoj biologiji nemate 100 posto pouzdanost, ali da postoji tolerancija do 5 posto koja je sasvim prihvatljiva.

Kazala je i da su novi testovi vrlo pouzdani, ali da ipak treba biti oprezan pri nabavci testova, odnosno da nije svejedno kojeg proizvođača ćemo izabrati te je naglasila da je uvjerenje o validnosti samog testa veoma važno.

Govoreći o indijskom soju, ali i općenito novim sojevima korona virusa te da li su viruletniji u odnosu na britanski kazala je kako indijska verzija sadrži određene nove mutacije te da su te nove mutacije dale nove osobine: bolje se širi u odnosu na prethodni. Rekla je i da su napravljene studije koje su ispitivale vakcinalnu otpornost ove varijante virusa i da rezultati nisu zabrinjavajući.

“Cjepivo djeluje i na ovaj soj. Konkretno, Pfizer i AstraZeneca su napravila ta istraživanja i dokazala da su njihova cjepiva učinkovita. Malo je učinkovitost smanjena, ali nije zabrinjavajuće. Osobe koje se zaraze indijskom varijantom mogu razviti blage simptome, ne ozbiljne, ali ako su cijepljeni“, istaknula je.

Kapur-Pojskić je naglasila i da to znači kako je u BiH vrlo lako, s obzirom da nismo ni cijepljeni niti stekli prirodnu imunizaciju, ponavljanje scenarija iz ožujka, ako se ne poduzmu određene mjere.

Naglasila je i kako borba protiv pandemije ne može biti na lokalnoj razini, te da mora biti državna strategija.

“Sustav još nismo moderirali na pravi način, ali mogu reći da smo iz iskustva sa britanskim sojem izvukli određene lekcije i definirali što pratiti u idućim valovima i kada pokrenuti eskalaciju epidemioloških mjera“, izjavila je.

Izvor:pogled.ba

error: Content is protected !!