Epidemiolog Branko Kolarić gostovao je u Novom danu N1 televizije gdje je komentirao epidemiološku situaciju u zemlji.
Govoreći o restrikcijama u domovima za starije i nemoćne, Kolarić je rekao da se ide za to da se najstarijim i najbolesnijim korisnicima u stacionarima ukine ograničenje posjeta od 15 minuta, ako je posjetitelj cijepljen.

“Jedino što je od restriktivnih mjera ostalo u domovima je ako korisnik nije cijepljen, a bio je u bolnici, da nakon bolničkog liječenja ide u samoizolaciju i da posjetitelji ako nisu cijepljeni mogu biti u posjetu samo 15 minuta”, kazao je Kolarić.

Rekao je da je procijepljenost u domovima jako dobra. “Stvarno imamo visok odaziv i trenutno u domovima za starije u Hrvatskoj ukupno ima dvadesetak zaraženih osoba. Od ovih koji su oboljeli imamo većinu necijepljenih osoba, ali i neki koji su cijepljeni. Znamo da cjepivo ne štiti sto posto, ali u trećem valu je smrtnost bila smanjena dvadeset puta”, rekao je, dodavši da se nada da će se nastaviti cijepljenje kako bismo mirnije dočekali jesen.

“Još uvijek imamo dovoljno zainteresiranih za cijepljenje i nadam se da ćemo se cijepiti u dovoljnom broju. Moguće da nam se dogodi da imamo varijacije i nemamo spuštanje do nule kao što smo imali prošlo ljeto i zato je važno pridržavati se mjera, izbjegavati kontakte i osobe koje nisu cijepljene izbjegavati veće gužve, jer se mogu zaraziti”, ističe Kolarić.

Govorio je i o mogućem popuštanju mjera. “Računam se da će se prije ljeta revidirati mjere i moguće je da će se ukinuti odredba nošenja maski u prostorima gdje su osobe cijepljene. Dakle, ovisi sve o tome koliko ćemo se cijepiti”, navodi Kolarić.

Ne možemo se osloniti samo na cijepljenje, nego se moramo pridržavati i mjera dok ne postignemo kolektivni imunitet, poručio je. “Tamo gdje je procijepljenost niska, 30-40 posto, moguće je da će se javiti novi valovi zaraze. Treba nam visok postotak procijepljenosti.” Sadašnjih šest mjeseci ćemo produžiti do osam ili devet, a ako bi se zabilježio pad imunosti, onda bismo razmišljali o trećoj dozi cjepiva najesen, dodaje Kolarić.

Mnoge zemlje govore o novom valu koji ih čeka te da nije pitanje hoće li se dogoditi, nego koliko će biti snažan. Upitan čeka li nas nakon turističke sezone novi val zaraze, Kolarić je rekao da je s jedne strane stvar nagađanja, a da je, uzimajući u obzir situaciju u domovima, gdje je deset puta manje zaraženih i dvadeset puta manje umrlih, što se postiže cijepljenjem, očekuje se da će biti upravo to. “Zato nam treba cijepljenje. Virus nećemo u potpunosti eliminirati, ali je važno da smanjimo broj umrlih”, zaključio je Kolarić.

Izvor: narod.hr/hr.n1info.com

error: Content is protected !!