Međunarodne agencije za provođenje zakona uspostavile su sustav šifriranih naprava kako bi mreže organiziranog kriminala u njima skladištile inkriminirajuće podatke, što je na kraju rezultiralo uhićenjem 800 ljudi u više od 16 zemalja, priopćili su dužnosnici u utorak.

Europol je to nazvao “jednom od najvećih i najsofisticiranijih operacija do danas u borbi protiv šifriranih kriminalnih aktivnosti” koja uključuje suradnju policija u najmanje 19 zemalja, među kojima su Nizozemska, Švedska i Sjedinjene Države.

Alternativno nazvana Zeleno svijetlo ili Trojanski štit, operacija je najveća takve vrste u povijesti, tvrdi Europol.

Počevši od 2019., američki i australski dužnosnici uspostavili su kompaniju nazvanu ANOM, koja je prerasla u mrežu od 12.000 šifriranih sprava koje je koristilo više od 300 kriminalnih sindikata u više od 100 zemalja, koje su skladištile podatke o njihovim operacijama i koje su potom koristile agencije za provođenje zakona kako bi pokretale krivične postupke.

Na kraju su  imali pristup 27 milijuna poruka, za koje im je trebalo 18 mjeseci da ih pregledaju.

Sudeći po Europolu, među grupama koje su uhvaćene u zamku nalaze se talijanske kriminalne bande, zabranjene motociklističke bande i međunarodne organizacije trgovine drogom.

Sudeći po Europolu, pretrage su rezultirale uhićenjima objavljenim u utorak, i one uključuju 700 pretraga kuća u 16 zemalja. Istražitelji su zaplijenili osam tona kokaina, 22 tone kanabisa, dvije tone sintetičkih droga, 250 komada vatrenog oružja, 55 luksuznih vozila i više od 48 milijuna dolara u raznim valutama tijekom operacija.

Nove operacije takve vrste obećane su u idućim tjednima.

– Šifrirane platforme kriminalne komunikacije tradicionalno su sredstvo izbjegavanja agencija za provođenje zakona i organiziranja međunarodnog kriminala. FBI i naši međunarodni partneri nastavljaju da pokreću i razvijaju inovativne načine za prevazilaženje tih izazova i privođenja kriminalaca pravdi – izjavio je Calvin A Shivers, pomoćnik direktora odjela FBI za krivične istrage, prenosi dpa.

Izvor:pogled.ba