Kombinacija različitih vrsta cjepiva protiv koronavirusa značajno povećava učinkovitost glede stvaranja imuniteta, priopćilo je Sveučilište Sarske u ponedjeljak.

“Nakon studije provedene na 250 osoba koje su kao prvo cjepivo primile cjepivo AstraZeneca, a kao drugo BioNTech/Pfizer, zabilježena je osjetno veća učinkovitost u stvaranju imuniteta nego kod osoba koje su primile obje doze cjepiva AstraZeneca”, stoji u priopćenju Sveučilišta Sarske u Saarbrückenu.

Ovakva kombinacija, kako se nadalje navodi, postiže veću učinkovitost i od dvostruke kombinacije cjepiva BioNTech/Pfizer.

Kod cijepljenja različitim cjepivima dolazi do stvaranja mnogo većeg broja antitijela i tzv. T stanica.

Autori studije, koji su, prema vlastitim navodima, bili “iznenađeni nedvojbenim rezultatom”, preporučuju cijepljenje različitim vrstama cjepiva.

BioNTech/Pfizer spada u noviju generaciju tzv. mRNA cjepiva, dok AstraZeneca pripada tradicionalnoj grupi tzv. vektorskih cjepiva.

Kako naglašavaju znanstvenici sa Sveučilišta u Sarskoj, aktualna studija bi trebala biti produbljena, kako bi se došlo do novih saznanja glede učinkovitost i po spolu ili starosnoj dobi.

Nakon što je njemačko Savezno povjerenstvo za cijepljenje početkom travnja preporučilo da se mlađi od 60 više ne cijepe cjepivom AstraZeneca, pojavio se problem s osobama koje su kao prvo cjepivo već primile AstraZenecu. Njima je naposljetku preporučeno da se cijepe ili cjepivom BioNTech/Pfizer ili Moderna.

/HMS/

error: Content is protected !!