Ratko Mladić, bivši zapovjednik Glavnog stožera Vojske Republike Srpske (VRS) i dugo vremena najtraženiji haški optuženik, pravomoćno je osuđen na doživotni zatvor za genocid u Srebrenici, progone Bošnjaka i Hrvata, teroriziranje građana Sarajeva i uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce, odnosno za ratne zločine počinjene u Bosni i Hercegovini od 1992. do 1995. godine.

Pravomoćnom i konačnom presudom, koju mu je danas izreklo Žalbeno vijeće Međunarodnog mehanizma za krivične sudove (MMKS), potvrđena je prvostupanjska presuda od 22. studenog 2017. godine, te okončan proces za najteže zločine počinjene na tlu Europe nakon Drugog svjetskog rata.

Žalbeno vijeće odbacilo je sve žalbe koje je uputila Mladićeva obrana.

Konačna presuda u ovom predmetu izrečena je nakon gotovo 26 godina od podizanja optužnice protiv Ratka Mladića u Haškom tribunalu (ICTY), te utvrđena odgovornost jednog od ključnih aktera rata u kojem je ubijeno više od 100.000 ljudi, te protjerano više od dva milijuna stanovnika Bosne i Hercegovine.

Mladić je, kao i u prvostupanjskom postupku, osuđen po 10 od ukupno 11 točaka optužnice, ali ne i za genocid u šest bh. općina tijekom 1992. godine – Prijedoru, Sanskom Mostu, Ključu, Kotor Varoši, Foči i Vlasenici.

Tijekom glavnog pretresa protiv nekadašnjeg zapovjednika Glavnog stožera VRS-a, koji je počeo 16. svibnja 2012. i trajao 530 dana, izvedena su 592 svjedoka, te predočeno oko 10.000 dokaznih materijala, a ICTY je u obzir uzeo i 2.000 presuđenih činjenica u sklopu drugih predmeta, procesuiranih u tom sudu.

Nakon višegodišnjeg bijega i skrivanja, Mladić je uhićen u Srbiji 26. svibnja 2011. godine i izručen ICTY-ju, te 31. svibnja prebačen u pritvorsku jedinicu u Scheveningenu.

IZOR:POGLED.BA

error: Content is protected !!