Esport je kompetitivno igranje igrica, odnosno onih igrica koje imaju dovoljnu količinu kritične mase. Sve igrice za koje postoje timovi i za koje postoje profesionalna natjecanja spadaju u esport, dok je sve ostalo gaming za zabavu. Budući da stručnjaci smatraju da je esport budućnost i da sve više uzima maha, na ovim prostorima osnovan je Regionalni savez ADRIA ESPORTS FEDERATION.

”Ciljevi saveza su unaprjeđenje strukture za e-sport u regiji, poboljšanje prilika za mlade igrače, razbijanje predrasuda vezanih za esport i videoigre. Također, cilj nam je i ekonomski razvoj koji bi esport scena mogla pružiti u regiji. U 2020. godini zabilježeno je preko 2,5 milijarde igrača u svijetu i taj broj nastavlja rasti. Zbog pandemije se većinom nastavio odvijati u obliku online turnira i natjecanja, te to pokazuje da esport ima veću otpornost na vanjske faktore od klasičnih sportova. Čvrsto vjerujemo da je esport budućnost i želimo stvoriti uvjete da se e-sport u regiji razvija zajednički” kazao je Ante Šaravanja, predsjednik E-sport asocijacije u BiH na današnjoj konferenciji za medije.

Boban Totovski, glavni tajnik IESF-a i predsjednik Esport federacije Sjeverne Makedonije, pored navedene dvije funkcije od danas je i predsjednik Adria Esport Saveza.

”To je ujedno i velika čast za mene, ali i odgovornost. Ono što će Adria savez raditi nije nikakvo reguliranje esporta, već pričamo o tome da ujedinimo sve strane u esportu, krenuvši od običnih gamera, casual, profesionalaca, amatera do organizacije i sponzora turnira. Savez smo oformili da nam pomogne da u ovoj regiji razvijemo esport i ekosistem esporta pravilno. Kako ne bi došlo do toga da velike korporacije koriste amaterske igrače u promotivne ciljeve, bez ikakvog benefita” kazao je Totovski.

”Gaming je budućnost, godinama smo od toga bježali , ali uskoro gaming će zasigurno do 2024. godine postati olimpijski pripremni, a 2028. će zasigurno biti na Olimpijskim igrama. Tko u to ne vjeruje može vidjeti nogometni savez, košarkaški savez, UEFA uveliko organizira europsko prvenstvo u PS-u…Gaming uzima velikog maha, 35-40 posto svjetske populacije su aktivni igrači, a smatram da će narednih godina brojke rasti” kazao je Filip Soć, predsjednik Saveza elektronskih sportova Crne Gore.

Također je naglasio kako Adria regija ima fenomenalne igrače, i da napokon imaju priliku ujediniti igrače i napraviti dobar posao.

Na pitanje što je s mentalnim zdravljem igrača esporta, te uključuju li se stručnjaci na tome području Boban Totovski je odgovorio kako je to jedan od veoma važnih segmenata u razvoju esporta. ”Mi kao Savez se tek formiramo, i na početku nemamo sredstva za takva istraživanja, ali zahvaljujući svjetskoj federaciji, u tijeku su istraživanja o direktnom utjecaju esporta na mentalno zdravlje igrača. Brojna su istraživanja na tu temu, neka pokazuju da stvara ovisnost, neka ne, ali i duhan i šećer i slične stvari stvaraju ovisnost, međutim ne znači da smo ih skroz isključili” kazao je Totovski.

”Mi smo u Makedoniji u naš internet klub i trening centar federacije stavili sprave za vježbanje, kad nam dođe tim da se priprema, oni imaju dnevni red primjerice dva sata igraju igre, a potom sat vremena fizičke aktivnosti. I upravo zbog takvih stvari treba postojati Savez, jer svatko igra bez pravila i bez procedura također je naglasio”

Izvor:pogled.ba

error: Content is protected !!