Tragična smrt 13-godišnjaka u Zagrebu nakon što je popio veću količinu energetskog pića, opet je potaknula rasprave o opasnostima te dostupnosti energetskih napitaka mladima. Ministar zdravstva najavio je promjene pravila kojima se regulira njihova konzumacija.

Koprivnički profesor kemije Goran Višić već godinama primjećuje – umjesto vode ili sokova osnovnoškolci sve više konzumiraju energetske napitke.

– Prvo što su sami rekli da im je jeftino, slatko, veliku količinu dobiju za male novce, otkriva Višić.

Nije se htio s tim pomiriti, s učenicima je proveo niz pokusa da vide što to konzumiraju. Jer, ističu i stručnjaci, u šarenoj su ambalaži sastojci koji mogu zbuniti i odrasle, a kamoli djecu. A upozorenja da takva pića nisu za djecu i trudnice napisana su sitnim slovima.

– Baza su voda, osvježavajući napitak sa velikom količinom kofeina, taurina, metilksantina i drugih biološki aktivnih tvari, objašnjava dr. sc. Lea Pollak, Hrvatski zavod za javno zdravstvo. Može se dovesti potrošača u zabludu jer se radi o malim količinama vitamina koje su dovoljne da se istakne nešto, npr. 15% preporučenog dnevnog unosa, a može se tvrditi da smanjuje umor, povećava koncentraciju i slično, dodaje Pollak. 

I nisu samo najmlađi, potaknuti privlačnim reklamama, sve češće, neoprezni potrošači energetskih pića.

– Vrlo je trendi, neki mi studenti kažu da ne kombiniraju samo energetska pića nego to vole kombinirati s alkoholom, čak imate partije koji promoviraju jedno žestoko piće, jedno ovo. To su stvari koje bi trebalo na neki način ograničiti, barem za mlađu populaciju ali i za odrasle, ističe dr. sc. Dario Lasić, Laboratorij za kemijsku analizu hrane, NZJZ “Dr. Andrija Štampar”.

A nakon tragične smrti 13-ogodišnjaka, povezane i s konzumacijom veće količine energetskog pića, ograničenja najavljuje i ministar zdravstva.

– Smanjenje dostupnosti uključuje smanjenje dostupnosti poglavito na mjestima gdje su djeca najizloženija, a to su škole, najavio je ministar zdravstva Vili Beroš.

Kad već vladajući nisu htjeli prije 3 godine zabraniti prodaju energetskih pića maloljetnicima, sad je krajnje vrijeme za to, ističu u SDP-u.

– Ja ću budno motriti što se događa na ovu temu i neću prestati vršiti pritisak na vladu dok se ovaj zakon ne provede, poručila je eurozastupnica Biljana Borzan, SDP.

Radna skupina koja će tek osmisliti ograničenja trebala bi se sastati idući tjedan.

Izvor:hrt.hr

error: Content is protected !!