Predsjednik Vlade Andrej Plenković u utorak se sastao sa svim županima, gradonačelnikom Grada Zagreba, predstavnicima Udruge gradova i Hrvatske zajednice općina.  Glavne teme sastanka bile su okvir za nastavak partnerstva i suradnje Vlade s jedinicama lokalne i područne samouprave, prioriteti Nacionalnog plana oporavka i otpornosti, te novog višegodišnjeg financijskog okvira, daljnja dinamika procesa cijepljenja kao i pripreme za turističku sezonu.

– Cilj ovih sastanaka je da, prvo, osiguravamo višerazinsko upravljanje Hrvatskom. Pridonosimo realizaciji lokalnih projekata. Prepoznajemo potrebe građana po načelu supsidijarnosti. Ovo partnerstvo smatramo jednim od važnih postignuća naše prve vlade i nadamo se da u budućnosti nitko od toga neće odustati, rekao je Plenković.

– Lakše ćete realizirati projekte oslonjeni na državnu vlast. Temeljni cilj je ravnomjeran razvoj Hrvatske i demografska revitalizacije zemlje. Vlada je postavila smjerove rada, bitno je da ih prepoznate jer ćemo se pratiti iduće četiri godine, naglasio je premijer.

Osvrnuo se i na prošlu pandemijsku godinu i na potrese.

– Godina krize stajala je Hrvatsku preko 32 milijarde kuna. To je 20 posto državnog proračuna, no cijeli svijet je, kao i Hrvatska, imao COVID. Ono što drugi nisu imali, a mi jesmo jesu nažalost dva razorna potresa. Zajednička procijenjena šteta potresa 128 milijardi kuna, četiri puta više od COVID-a, kazao je Plenković uvodno te poručio kako jedan od glavnih razloga ovog sastanka kako bi se ubrzao proces cijepljenja.


 – Svi koji se mogu cijepiti, neka se cijepe. Što prije, to bolje. Cjepiva ne da ima dovoljno, nego ima toliko da u ovom trenutku razlika između utrošenih doza i onih koje su došle negdje oko 500 tisuća. Na nama je da potaknemo naše sugrađane da se cijepe. Što prije steknemo kolektivni imunitet to ćemo lakše živjeti, raditi, razvijati se, voditi računa o poslu, gospodarstvu i bit ćemo privlačnima svima koji ove godine žele doći u Hrvatsku, kazao je.

Plenković je županima pokazao i prezentaciju procijepljenosti u Hrvatskoj.

– Grad Zagreb je najbrži, Šibensko-kninska županija je 15 posto manje. Ono što primjećujemo je opadanje interesa za cijepljenje. To je očito. Dio se ne želi cijepiti, dio misli da je pandemija gotova pa se ne želi cijepiti. No prave zaštite od korone osim cijepljenja nema, kazao je Plenković.

Posebno se obratio županima sedam priobalnih županija.

– Ako nam se dogodi žarište koji će dio vaše županije ili cijelu županiju staviti u crveno, to je vama reputacijska šteta, šteta susjednim županijama i svima nama. Apeliram da to ubrzamo i da se što više cijepi, kazao je Plenković.

Predstavio je u kratkim crtama i planove za budućnost.

– Moramo ići u rebalans proračuna. Što se tiče budućnosti, želio sam da vidite kuda idemo. Iduće tri godine ostvarit ćemo, prvo… otvorit ćemo Pelješki most, zatim očekujemo ulazak u Šengenski prostor, eurozonu i četvrto nabavljamo borbene aviona. To su četiri ključne stvari i teme koje će obilježiti nadolazeće godine, kazao je Plenković.

– Novaca za potrošiti u narednih 10 godina imamo jako puno i da bismo to napravili, važno je da državna i lokalna razina, kao i lokalni sektor budu u sinergiji, rekao je Plenković.

Izvor:hrt.hr

error: Content is protected !!