Rusija je u utorak navečer objavila da je službeno prosvjedovala pri UEFA-i tražeći da i ta organizacija osudi novi dres ukrajinske reprezentacije EURO, kojeg je Moskva smatra “političkim”.

Dres ukrajinske reprezentacije koji je predstavljen u nedjelju, manje od tjedan dana prije početka EURA, na sebi ima nacrtanu kartu Ukrajine s Krimom kojeg je Moskva pripojila 2014. godine, kao i s istočnim teritorijima koji su pod nadzorom proruskih separatista. Ova karta odgovara priznatim granicama zemlje.

Uključene su i riječi “Slava Ukrajini! Slava herojima!”, preuzete iz domoljubne pjesme koje su se često čule tijekom narodnog ustanka na Majdanu 2014. godine.

Baš zbog tih riječi na dresu Moskva je prosvjedovala jer ih povezuje s nacionalističkim skupinama iz Drugog svjetskog rata koje su se borile protiv Sovjeta.

Ruski nogometni savez (RFS) je ogorčen i u utorak navečer je objavio da je UEFA-i želio skrenuti “pozornost na upotrebu političkih motiva na dresu ukrajinske reprezentacije koji se kose s temeljnim načelima UEFA-inih Propisa o opremi”.

– Nogomet je sport koji se uvijek mora držati dalje od politike, citirala je ruska novinska agencija priopćenje Ruskog nogometnog saveza (RFS).

– Odobravanjem takve opreme, UEFA stvara presedan jer bismo na predstojećem velikom turniru mogli vidjeti kako druge zemlje pokušavaju koristiti svoje dresove u političke svrhe, dodaje RFS tri dana prije početka EURA na kojem se dvije reprezentacije mogu sresti najranije u četvrtfinalu.

Ukrajina je u skupini C, a Rusija u skupini B.

Sa svoje strane, ukrajinski predsjednik Volodymyr Zelensky pohvalio je novi dres, objavivši u utorak navečer fotografiju na Instagramu na kojoj pozira u novom dresu.

Izvor:hrt.hr

error: Content is protected !!