Kombinirano cijepljenje protiv covida-19 – pri čemu osobe koje nakon što su dobile prvu dozu AstraZenece kao drugu dobivaju mRNA cjepivo Pfizera i Moderne – u Sloveniji još nije moguće, osim u izuzetnim slučajevima, poput trudnoće.

Slovenski Institut za javno zdravlje (NIJZ) po uputstvima stručnjaka takvu mogućnost i dalje dopušta samo za žene koje su nakon primanja prve doze zatrudnjele, te onima koji su nakon prve doze imali komplikacije zbog krvnog ugruška.

Kako u utorak navodi ljubljanski list “Dnevnik”, stručnjaci u Sloveniji i dalje ostaju na stajalištu da se kombiniranje različitih cjepiva može dopustiti samo za takve rijetke izuzetke jer mogući neželjeni kolateralni učinci takvog kombiniranja nisu dovoljno istraženi.

Oni preporučuju da treba ustrajati na davanju dvije doze istog vektorskog cjepiva, te da nekome tko je dobio prvu dozu AstraZenece nema smisla kao drugu dozu dati cjepivo Johnson&Johnson, premda su oba vektorskog tipa, i to zato jer potonje daje imunitet već nakon jedne doze.

No, kombiniranje cjepiva AstraZenece s nekim mRNA cjepivom već se primjenjuje u nekim europskim državama, a jedna je nedavna studija iz Njemačke pokazala vrlo dobre imunološke reakcije kod ljudi cijepljenih najprije AstraZenecom, a onda Pfizer-BioNTechovim cjepivom, navodi slovenski “Dnevnik”.

Izvor:hrt.hr

error: Content is protected !!