Zakon o registarskim tablicama za bicikliste
Prema odluci vlade od 30. veljače 2021. godine, bicikli će u Hrvatskoj morati imati registarske tablice, s početkom primjene zakona od 1. srpnja 2021. godine.

Registarske pločice strukturirane su na sličan način kao registarske oznake za automobile. Prva dva slova pokazuju grad, a slijedi dva do pet brojeva, i onda ponovo dva slova.

Bicikli s kotačima do “12” su izuzeti iz ovog zakona. Registarska tablica će koristi za veću sigurnost na cestama, kao i za nadzor prometa i kazneni progon prekršaja u cestovnom prometu.

Registracijske pločice moraju biti pričvršćene na prednju i stražnju stranu bicikla; to važi za sve vrste bicikala, od dječjih preko brdskih do trkaćih. Registarske pločice otisnute su na zelenim pločama s bijelim reflektirajućim slovima. Ploče sprijeda su dugačke 15 cm i visoke 6 cm, a straga su slične registarskim pločicama na mopedima. Registracijske pločice bit će dostupne u vašoj lokalnoj policijskoj upravi od 1. srpnja 2021. godine. Prvo izdanje registarskih oznaka košta vlasnika bicikla 399 kuna po biciklu.

Djeca i mladi do 16 godina dobivaju crvene registarske pločice s bijelim slovima kako bi se bolje odredila dob korisnika, crvene pločice za djecu i mlade ljudi su dostupni uz predočenje rodnog lista, kao i dokaz o kupnji bicikla. Ove pločice mogu se dobiti besplatno.

Registarske tablice vrijede 2 godine.

Vlasnici bicikala koji od 1. kolovoza 2021. nisu postavili nikakve registarske pločice biti će kažnjeni sa 1.000 kuna.

Ponovljenim prekršiteljima može se zabraniti vožnja biciklom od 1 do 12 mjeseci. Trenutno jedinice lokalne samouprave rade na obuci službenika za nadzor nad registarskim tablicama.

Izvor:ploce.com.hr

error: Content is protected !!