Predstavnici MMF-a su proteklih mjeseci, tijekom razgovora o novom aranžmanu, inzistirali na tome da BiH mora provesti reforme ako želi da dobije novac, a sugovornici Nezavisnih novina, koji su imali uvid u pregovore, ističu da su predstavnici bh. vlasti bili iznenađeni time što je MMF čvrsto stajao na poziciji da se ne popušta, kao što se to ranije uvijek činilo.

I predstavnici međunarodne zajednice stali su iza MMF-a i poručili da je potrebno da BiH zaključi novi aranžman koji sadrži važne reforme. Tako je, primjera radi, prošlog tjedna Upravni odbor Vijeća za implementaciju mira izrazio razočaranje jer BiH nije zaključila aranžman.

“Izražavamo razočaranje zbog nedostatka napora za reforme koje bi dovele do jačanja fiskalne transparentnosti i stabilnosti, jedinstvenog ekonomskog prostora i jačanja lokalne ekonomije, a koje uključuju i produženi aranžman s Međunarodnim monetarnim fondom”, navedeno je u komunikeu. Istaknuli su da su adekvatno financiranje i nesmetano funkcioniranje bh. institucija ključni za ispunjavanje njenih obveza.

Iako je međunarodna zajednica snažno stala na stranu MMF-a u njihovom inzistiranju da BiH ispuni uvjete prije nego što dobije novac, MMF je namjerom da isplati 300 milijuna eura bez ikakvih uvjetovanja nesvjesno i nenamjerno pokopao šansu da novi aranžman, koji sadrži i one reforme koje je spomenuo i PIC, bude usvojen.

Pojašnjenja radi, MMF se na ovu isplatu odlučio kako bi pomogao svim zemljama članicama da lakše svladaju posljedice koronakrize i njenog utjecaja na ekonomiju, ali nesvjesno su oslabili vlastite napore da se u BiH pokrenu reforme.

Također, važno je istaknuti da BiH neće moći podići ovaj novac od MMF-a, već će dobiti određenu količinu SDR-a, odnosno pravo da se kod bilo koje članice MMF-a zaduži po minimalnoj stopi u visini od 300 milijuna eura.

Kristalina Georgijeva, generalna direktorica MMF-a, istaknula je da je uvjerena da će SDR alokacija biti distribuirana zemljama članicama do sredine kolovoza.

SDR čini košarica pet vodećih svjetskih valuta – dolar, euro, juan, jen i britanska funta – i predstavlja knjigovodstvenu jedinicu za transakcije među zemljama članicama.

U MMF-u kažu da su rezerve u SDR-u važne za svaku zemlju jer je čine financijski jačom i daju joj mogućnost da ih u vremenima kriza može iskoristiti za hitne potrebe.

“Svijet prolazi kroz najgoru ekonomsku krizu još od Velike depresije. Oko 150 zemalja će imati niži bruto domaći proizvod nego 2019, a mnoge zemlje će biti manje u mogućnosti platiti za cjepiva ili investirati u oporavak, a istovremeno su sve zaduženije”, kažu u MMF-u.

SDR će zemljama članicama pomoći da ojačaju rezerve kroz korištenje kolektivne snage MMF-a i na taj način će pružiti likvidnost zemljama u razvoju.

/HMS/

error: Content is protected !!