Klečanje uoči utakmica u znak podrške borbi protiv rasizma, koju je popularizirao igrač američkog nogometa Colin Kaepernick, a koju su usvojile mnoge sportske momčadi, među njima i nogometna reprezentacija Engleske, nije “na repertoaru” hrvatske nogometne reprezentacije, piše danas britanski Daily Mail.

– Hrvatska seniorska reprezentacija nikad nije kleknula uoči utakmice, iako je njihova U-21 momčad usvojila tu gestu na ovogodišnjem Europskom prvenstvu mladih, piše Daily Mail te dodaje da Hrvati gotovo sigurno neće kleknuti ni uoči dvoboja s Engleskom.

Iako se dosta raširila u svijetu sporta, gesta nije dobro prihvaćena od dijela navijača, a neke momčadi je odbijaju.

Engleski nogometni savez požalio se na nedostatak podrške britanske Vlade nakon što je momčad izviždana zbog geste uoči početka pripremnih utakmica.

– Izbornik Southgate i igrači nastavljaju inzistirati da su ujedinjeni u želji za klečanjem, piše Mail te dodaje Souhgateovu izjavu:

– Mislim da smo u poziciji da ljudi misle kako je to politička izjava s kojom se ne slažu. No to nije razlog zašto je radimo, nego podržavamo jedni druge. Zadovoljan sam da su se zvižduci ipak čuli iz manjeg dijela publike, reak oje Southgate.

Glasnogovornik Hrvatskog nogometnog saveza Tomislav Pacak rekao je kako “gesta nije obavezna po UEFA-inom protokolu” te se očekuje da će hrvatski nogometaši ostati na nogama.

Mnoge momčadi nisu prihvatile klečanje, a Daily Mail nabraja tko je vjerojatno protiv. To su Turska, Italija, Švicarska, Rusija, Sjeverna Makedonija, Češka, Poljska, Mađarska i Slovačka. Škoti još raspravljaju o tome, Španjolci, Portugalci, Nijemci i Šveđani su gestu izbjegavali. Iz Francuske nema potvrde, no glavni igrači su za klečanje. 

Izvor:hrt.hr

error: Content is protected !!