Svi stomatološki radovi počinjali su uzimanjem otisaka. Do kraja terapije, bilo ih je potrebno uzeti i nekoliko puta, što je komplicirano i za pacijenta i za stomatologa. Suvremeno intraoralno skeniranje zamjenjuje takav način, podatke prikuplja u nekoliko minuta i prebacuje ih u precizan digitalni trodimenzionalni oblik.

Suvremena stomatologija nezamisliva je bez korištenja takozvane CAD-CAM tehnologije, odnosno računalnog programiranja i izrade ortodontskih i protetskih nadomjestaka. Korištenjem ove tehnologije radni se proces bitno olakšava i ubrzava, a finalni su proizvodi kvalitetniji.

– CAD-CAM sustav se zapravo koristi iz tri dijela – intraoralne kamere koja nam prikaže situaciju u ustima, zatim prebacujemo sve to u kompjuter gdje nam softver predlaže oblik koji smatra da bi bio najoptimalniji za pacijenta. Mi taj oblik možemo prihvatiti ili izmijeniti ako nam se ne sviđa. Treća faza je glodalica, odnosno mašina koja izbacuje naš rad prema parametrima koje smo mi zadali, objašnjava Josipa Todorić, spec. parodontologije.

Trodimenzionalni digitalni zapis usne šupljine može se koristiti u svim segmentima suvremene stomatologije. U ortodonciji omogućava primjenu folija za ravnanje zuba, umjesto dosadašnjih bravica.

– Mi na 3D prikazu vrlo detaljno možemo napraviti plan terapije, što je prednost u odnosu na uobičajene sadrene modele koji se izlijevaju iz nekakvih klasičnih otisaka. Zatim takav 3D prikaz se šalje u laboratorij gdje se 3D tehnologijom izrađuju posebne folije za ravnanje zubiju. Prednost takvih folija o odnosu na klasičnu ortodontsku terapiju je to što su one mobilne te ih pacijent m skinuti i vratiti u bilo kojem trenutku. To pacijentu omogućava adekvatnu oralnu higijenu čime se prevenira karijes i bolesti desni i parodontnog aparata, napominje stomatotologinja Sara Čekalović Agović

Iskorak u planiranju i izradi protetskih nadomjestaka

– Dolaskom te tehnologije povećala se primjena potpornih keramičkih sustava. Znači keramika je zapravo materijal koji se lako obrađuje, dovoljno je čvrst i stabilan da ga možemo koristiti u ustima u svim našim radovima. S druge strane, on može zadovoljiti najzahtjevnije estetske kriterije tako da s tim načinom rada možemo dobiti ‘najsavršenije osmjehe’ čemu danas pacijenti najviše teže, kaže Josipa Todorić.

Odavno je suvremena stomatologija postala bezbolna, a primjena ovakvih tehnoloških rješenja uvelike eliminira strah od zubarskog stolca.

– Općenito, razvojem i napretkom digitalne stomatologije nam je omogućeno da pacijentu pružamo uslugu na višoj razini. Pacijent se osjeća puno udobnije, sigurnije. Puno mu je lakše prikazati i objasniti njegovu problematiku te vizualizirati kako bi njegov osmijeh, odnosno donja trećina lica, izgledala u konačnici. U posebnom programu možemo simulirati konačan rezultat terapije tako da pacijent odmah dobije uvid u početak i kraj. Praktički mu se lakše odlučiti na terapiju, jer ima predvidljive rezultate, zaključuje Sara Čekalović Agović.

Trodimenzionalni digitalni zapis usne šupljine osnova je za bilo kakav stomatološki rad. Dovoljan je samo jedan posjet stomatologu kako bi se precizno odredilo stanje usne šupljine i izradio terapijski plan.

Izvor:hrt.hr

error: Content is protected !!