Ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica poručio je kako nema nedodirljivih nakon što su u srijedu uhićena trojica osječkih sudaca koje je Zdravko Mamić prozvao za korupciju.

– Uhićenja sudaca svakako baca lošu sjenu na hrvatsko pravosuđe, međutim uhićenja pokazuju da nema nedodirljivih i da svatko treba odgovarati za nedjela koja počini”, kazao je Ivan Malenica.

Dodao je da su uhićenja rezultat izvida koje je Uskok poduzimao i koja pokazuju da je Uskok radio svoj posao iako je bio kritiziran.

Malenica je istaknuo da Ministarstvo pravosuđa i uprave posljednjih mjeseci radi antikorupcijski paket u suradnji sa Sigurnosno-obavještajnom agencijom (SOA) radi izmjene zakona o sigurnosnim provjerama kako bi se one uvele za suce svakih pet godina. Ako se pokaže potreba, suci bi se provjeravali i prije pet godina, precizirao je.

Upitan postoje li nakon uhićenja sudaca uvjeti za traženjem izručenja braće Zdravka i Zorana Mamića, Malenica je podsjetio da je Ministarstvo pravosuđa i uprave dostavilo dokumentaciju Ministarstvu pravde BiH za izručenje Zorana Mamića. Uz to, očekuje se i dostava zahtjeva za izručenjem Zdravka Mamića.

Malenica je podsjetio da je prošlog utorka u Sarajevu održan sastanak s ministrom pravde BiH tijekom kojeg se, nevezano za ovaj slučaj, raspravljalo o bilateralnom sporazumu o međusobnom izvršavanju kazni.

– Tom prilikom smo dogovorili da manjkavosti u sporazumu pokušamo riješiti donošenjem novog sporazuma. Nemamo rokove, ali vjerujemo da ćemo u što kraćem roku pokrenuti ovu proceduru pred Vladom RH i u međudržavnoj radnoj skupini iznjedriti kvalitetniji bilateralni sporazum’, kazao je.

Na upit čini li mu se situacija apsurdnom s obzirom na to da je SDP u srijedu u Saboru poručio da je Zdravko Mamić reformator hrvatskog pravosuđa, Malenica je odgovorio da je stav SDP-a populistički.

– SDP je imao priliku mijenjati pravosuđe, a ne sjećam se da su učinili nešto što je ostalo u sjećanju kao promjena u pravosuđu. Kroz sve one reforme koje smo predvidjeli u Nacionalnom planu otpornosti i oporavka dogodit će se pozitivne promjene u pravosuđu, od ažurnijeg rada sudaca do najavljenih sigurnosnih provjera sudaca koje će ići prema tome da se poveća povjerenje građana u pravosuđe, ocijenio je Malenica.

Većina sudaca radi odgovorno, Mamić nije reformator pravosuđa Dodao je da većina od 1700 sudaca i 600 sudskih savjetnika u RH savjesno i odgovorno radi svoj posao. ‘

– Nama je cilj da eliminiramo iz sustava sve one koji ne rade svoj posao. U interesu nam je da se pravda može dosegnuti u hrvatskom pravosuđu’, kazao je Malenica nadodajući da će o reviziji rada uhićenih sudaca odlučiti nadležna tijela.

Upitan za rezultate nedavne inspekcije na osječkom Županijskom sudu, Malenica je odgovorio da inspekcija nije ulazila u pojedinačne predmete jer to nije u ovlasti pravosudne inspekcije koja samo utvrđuje rad sudske uprave u kojoj nisu utvrđene nikakve nepravilnosti.

– Zdravko Mamić nije reformator hrvatskog pravosuđa, zaključio je Malenica.

Uskok i policija u srijedu su, ne navodeći identitete, potvrdili uhićenja trojice osječkih sudaca koje je bivši čelnik Dinama Zdravko Mamić prozvao za korupciju. Uz osječke suce Darka Krušlina, Zvonka Vekića i Ante Kvesića, prema prvim informacijama uhićen je i osječki poduzetnik Drago Tadić.

Zbog druženja s odbjeglim Zdravkom Mamićem kojega su osudili zbog izvlačenja novca iz Dinama Državno sudbeno vijeće je ranije na prijedlog predsjednika osječkog Županijskog suda pokrenuo stegovni postupak protiv sudaca Krušlina i Vekića.

Oni su krajem ožujka suspendirani do okončanja stegovnog postupka, a DSV je tada odbio i prijedlog obrane Zdravka Mamića da u tom postupku budu zainteresirana stranka.

Mamić je u listopadu Uskoku dostavio USB stick s optužbama na račun sudaca, a 16. ožujka je, dan nakon što mu je Vrhovni sud potvrdio prvostupanjsku presudu te kaznu od šest i pol godina zatvora, na konferenciji za novinare u Mostaru za korupciju i primanje mita optužio predsjednika Vrhovnog suda Đuru Sessu, osječke suce Vekića i Krušlina, dok je predsjednika suda Zvonka Vrbana nazvao kriminalcem, koji će koji će kad tad biti smijenjen.

Ustvrdio je kako ga je sudac Vekić reketario i tražio da ga postavi za predsjednika suda u Osijeku te da mu je isplatio više od 500 tisuća eura, koje je trebao podijeliti s Krušlinom i Antom Kvesićem, za što, kako tvrdi, ima dokaze.

U međuvremenu je putem društvenih mreža pozvao suce koje je u svojim javnim istupima prozvao za korupciju da podnesu ostavke, navodeći kao i u nekoliko ranijih objava da je došlo vrijeme za “reformu pravosuđa”.

Izvor.hrt.hr

error: Content is protected !!