Turizam, kao jedna od ključnih gospodarskih grana, a na koju se gleda s posebnim zanimanjem u kontekstu mogućnosti što bržeg izlaska iz ekonomske krize, i dalje je pod velikim udarom, jednim značajnim dijelom i zbog činjenice što Bosna i Hercegovina (osim za državljane Hrvatske, Srbije i Crne Gore), državljanima svih drugih zemalja traži isključivo PCR test kao uvjet ulaska u državu, piše Večernji list BiH.

Zahtjevi

Potvrde o cijepljenju, preboljenom COVID-u ili antigenski test i dalje se ne priznaju i to, ističe se, stvara velike probleme turističkim djelatnicima. To je izraženo i u Međugorju koje je i dalje praktično bez turista, a s obzirom na veliki broj turističkih djelatnika u tom hercegovačkom mjestu, situacija nije nimalo dobra.

Međugorje, kao predvodnik turizma, onoga vjerskog, u Hercegovini, ali i šire, trebalo bi biti prepoznato kao značajna turistička destinacija koja svakako može pridonijeti oporavku cijele države. Udruga turizma i hotelijera iz Međugorja i Klaster Hercegovina predvodili su stoga jučer prosvjede u Sarajevu, izražavajući razočaranje jer Vijeće ministara BiH nije omogućilo lakši ulazak strancima priznavanjem antigenskog testa, potvrde o cijepljenju ili preboljelom COVID-u, tvrdeći kako bi to moglo posve uništiti ovu turističku sezonu. Predsjednik Udruge turizma, hotelijera i iznajmljivača soba iz Međugorja Davor Ljubić podsjetio je kako su i ovaj put ponovili svoje zahtjeve da se strancima omogući ulazak u BiH na jedan od četiriju načina – uz PCR test, antigenski test, potvrdu o cijepljenju ili potvrdu o preboljenom COVID-u. Pritom su tražili od Vijeća ministara BiH da se malo bolje angažira u kontekstu informacija koje idu prema inozemstvu.

– Talijani moraju na povratku iz BiH u karantenu na 14 dana, a u većini Europe na nekim smo narančastim listama. Pojedine zemlje iz Europe još imaju restrikcije prema BiH. Tražimo od Vijeća ministara, i općenito vlasti u BiH, rad, a pogotovo na prezentiranju trenutačne situacije koja je jako dobra. Na osnovi svih pokazatelja, mi bismo trebali biti zelena, a ne narančasta ili ružičasta zona – naglasio je Ljubić. Kaže kako je poruka Vijeću ministara da ih se pusti da rade. – Ne želimo mrvice ispod stola i ničiju milostinju. Pustite nas da radimo – naveo je Ljubić.

U kontekstu značaja turizma, objasnio je kako će prolongiranjem usvajanja ovih mjera trpjeti i dalje. – Ne samo mi iz turizma već i oni koji žive neizravno od turizma, od suvenirnica, trgovina, poljoprivrednih proizvođača, dakle, svi koji svoje proizvode plasiraju u hotele, restorane i bilo koje ugostiteljske objekte – zaključio je Ljubić. Istodobno, u kontekstu početka sezone, i ove će godine, kao i prošle, veliku ulogu imati domaći gosti koji će se, zbog još uvijek prisutnih restrikcija u putovanju, radije odlučiti za neku domaću turističku destinaciju.

Pomoć turizmu

Diljem Bosne i Hercegovine postoji niz lokacija koje svojom bogatom prirodnom, ali i kulturnom baštinom mogu biti vrhunska mjesta za odmor, a uz to su i cjenovno pristupačne. Jedan od primjera je i Neum koji je prošle godine imao izvrsnu sezonu, zahvaljujući domaćim, ali i gostima iz Srbije. Turistički djelatnici, ali i vlasti u ovom gradu očekuju kako će i ove godine ponoviti rezultate od lani.

Turizam i usluge koje su trenutačno najviše pogođene krizom moraju biti u fokusu svih razina vlasti. Vodopadi, spilje, biciklističke rute međunarodnog značaja, autohtoni poljoprivredni proizvodi, netaknute rijeke i jezera, srednjovjekovni stećci i kule – samo su dio velikog mozaika turističke ponude, a prilika za oporavak gospodarstva leži upravo u boljoj promidžbi turističkih potencijala. Ova će sezona po mnogočemu zasigurno biti specifična te ostaje za vidjeti može li turizam u ostatku ove godine doživjeti prve znakove oporavka. 

Izvor:vecernji.ba

error: Content is protected !!