Sindikalna potrošačka košarica koju je Savez samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine izračunao za svibanj 2021. iznosi 2.064,06 KM i za 18,61 KM je jeftinija od potrošačke korpe za prethodni mjesec.

Iz sindikata podsjećaju da je prosječna plaća isplaćena u Federaciji BiH za ožujak 2021. iznosila 996 KM (posljednji podatak objavljen od  Federalnog zavoda za statistiku) i za 15 KM je viša od iznosa u prethodnom mjesecu. Pokrivenost Sindikalne potrošačke košarice prosječnom plaćom je 48,25 posto.

Prilikom izrade Sindikalne potrošačke košarice u obzir je uzeta prosječna plaća isplaćena u Federaciji BiH, te minimalni troškovi života četveročlane obitelji koju čine dvije odrasle osobe i dva djeteta, od kojih je jedno u srednjoškolskom, a drugo u uzrastu osnovca.

Potrošačku košaricu čine sljedeće kategorije: prehrana 42,9 posto, stanovanje i komunalne usluge 15,1 posto, higijena i održavanje zdravlja 6,8 posto, obrazovanje i kultura 8,2 posto, odjeća i obuća 14,5 posto, prijevoz 6,7 posto te održavanje domaćinstva 5,8 posto, priopćeno je iz SSSBiH.

Izvor:pogled.ba

error: Content is protected !!