Godinu i pol već svijet se bori s pandemijom koronavirusa, a još uvijek ne znamo kako je virus nastao. Iako je službena teorija i dalje šišmiš, a Svjetska zdravstvena organizacija i dalje uvjerava kako je malo vjerojatno da je virus pobjegao iz laboratorija, to je opet tema svjetskih medija.

Kako piše Wall Street Journal, američki izvještaj o podrijetlu Covida zaključio je da je hipoteza koja tvrdi kako je virus procurio iz kineskog laboratorija u Wuhanu vjerojatna i da zaslužuje daljnju istragu, tvrde ljudi upoznati s klasificiranim dokumentom.

Studiju je u svibnju 2020. pripremio Nacionalni laboratorij Lawrence Livermore u Kaliforniji, a izradio State Department kada je proveo istragu o podrijetlu pandemije tijekom posljednjih mjeseci Trumpove administracije. Lawrence Livermore ima status stručnjaka u biološkim pitanjima. S tim se pitanjem sada bavi i Trumpov nasljednik Joe Biden.

Prvo se otkrilo da je troje zaposlenika wuhanskog laboratorija, mjesec dana prije izbijanja korone 2019, bilo jako bolesno te su se liječili u bolnici. Onda je Joe Biden zatražio obavještajne službe da pronađu odgovor. Sada i Facebook više ne misli da je to teorija zavjere pa je prestao uklanjati objave koje tvrde da je virus stigao iz laboratorija.

Trump virus nazvao kineskim

Prije 14 mjeseci američki predsjednik Donald Trump govorio je kako smatra da je virus došao iz laboratorija. Je li Trump bio u krivu? Sad je opet aktualno to pitanje nakon najave Joea Bidena o istrazi zbog sumnje da je virus umjesto s tržnice, “pobjegao” iz laboratorija.

“Predsjednik je zatražio od obavještajne službe da udvostruči napore u prikupljanju i analiziranju informacija koje bi nas mogle približiti konačnom zaključku te da mu se podnese izvještaj za 90 dana”, objasnila je Karine Jean-Pierre, glasnogovornica Bijele kuće.

Biden istražuje porijeklo virusa jer, kako piše, Wall Street Journal, mjesec dana prije pojave koronavirusa u Wuhanu razboljelo se nekoliko zaposlenika Instituta za virologiju. Neovisnu istragu o porijeklu virusa traže i virolozi, biolozi i imunolozi diljem svijeta, objavili su to pismom u znanstvenom magazinu Science. Pristrana Svjetska zdravstvena organizacija i danas ponavlja isto – mala je vjerojatnost da je virus iz laboratorija.

Facebook također više ne uklanja članke o nekontroliranom bijegu virusu, a to baca dodatnu sumnju da je teorija koju istražuje Biden točna.

“U svjetlu tekućih istraga o podrijetlu COVID-19 i u dogovoru sa stručnjacima za javno zdravstvo, više nećemo uklanjati tvrdnju da je COVID-19 proizveden od strane čovjeka.”, napisao je Facebook 26. svibnja, što je vidljivo OVDJE.

Što misle naši znanstvenici?

Je li virus “skočio” sa šišmiša na ljude ili je netko slučajno pustio virus iz laboratorija?

“Stručnjaci širom svijeta vjeruju, a i ja vjerujem da je porijeklo najvjerojatnije iz industrije životinja koja se nije pravilno kontrolirala u Kini. Od životinja je prešlo na ljude i onda se proširilo po Wuhanu”, kaže za RTL znanstvenik Ivan Đikić.

Reproduktor videozapisa

“Naznake da je jedan sličan virus inficirao neke ljude u jednom rudniku na jugu Kine, nekoliko godina prije toga, točnije 2012., 2013. i da su istraživali tu infekciju koja se u tom slučaju sasvim sigurno desila jer su tamo bili i šišmiši koji su nosili virus. Moguće je da je netko pohranio uzorke u laboratorij i da su tamo oni bili sačuvani da bi onda kasnije opet iscurili iz tog laboratorija nečijom nepažnjom”, smatra virusni imunolog Luka Čičin Šain.

Pristup rudniku, gdje je navodno sve počelo, je onemogućen. Do njega je uspio doći jedan novinar, nakon čega ga je policija privela i izbrisala mu sve fotografije iz mobitela.

“Skrivaju li Kinezi nešto ili ne može se tvrditi samo kada bi došlo stvarno do potpuno transparentne istrage”, kaže Đikić.

Do nje će teško doći jer Kina i dalje odbija dati sva izvješća o prvim slučajevima zaraze. Baš zato, istraživanje Svjetske zdravstvene organizacije nije otkrilo puno – zaključeno je samo da je virus najvjerojatnije krenuo od životinje

“Kina ima svoje interese da ne da nikakve informacije koje bi mogle Kinu prikazati u negativnom svjetlu i koje bi mogle dovesti do toga da Kina izgubi obraz”, tvrdi Čičin Šain.

I dok Amerika i svijet pokušavaju otkriti kako i kada je pandemija krenula, Kina poručuje, sve su to političke igrice.

GONG-ov Faktograf cenzurirao Narod.hr i prof. dr. sc. Marušića zbog teksta o podrijetlu virusa

Podsjetimo, upravo je zbog ovakvih navoda portalu Narod.hr smanjen doseg. Naime, GONG-ov portal Faktograf.hr u rujnu prošle godine smanjio je doseg objava portala Narod.hr na Facebooku, i to prijavom za “netočne informacije” u članku u kojem svoje mišljenje za Hrvatski tjednik iznosi prof. dr. sc. Matko Marušić.

Naime, prof. dr. sc. Marušić objavio je tekst u kojem je ocijenio kako je “ovu epidemiju izazvao umjetni virus napravljen u Kini, koji je ‘pobjegao’ iz laboratorija u pučanstvo”. On je tada istaknuo kako je umirovljeni profesor imunologije, ali i da ne “pretendira da imunologiju virusa SARS-CoV-2 zna bolje od mlađih i načitanijih”.

Marušić je nakon Faktografove prijave, iznio još detaljniju argumentaciju, imenujući, po svom mišljenju znanstvenicu koja je i stvorila SARS-2-CoV.

“I predsjednik g. Donald Trump rekao je da virus potječe iz wuhanskoga laboratorija pa Faktograf nije reagirao, a nisu ni Faktografovi američki naredbodavci. Po čemu bih ja bio krivlji od g. Trumpa? Činjenica da on ima savjetnike za biomedicinu sto puta bolje od mene, meni je kompliment, a Faktografu upozorenje”, upozorio je prof. dr. sc. Marušić.

“To što je netko dokazani znanstvenik ne znači da ne može o nekom znanstvenom pitanju imati netočno mišljenje. Ali onda, susljedno, to ne znači da ga se za netočno mišljenje smije osuđivati! To je ono što ja branim: pravo na mišljenje, a ne njegovu „neospornu“ istinitost! Zasad i dalje mislim da sam bio u pravu glede virusa SARS-CoV-2, ali to za ovu prijavu uopće nije važno i ne smije biti važno”, istaknuo je Matko prof. dr. sc. Marušić.

Izvor: narod.hr/WSJ/RTL

error: Content is protected !!