Državljanin BiH u austrijskom Welsu (46) postao je žrtvom telefonske prijevare. U Srbiju je za svog navodno “bolesnog brata” uplatio 45.000 eura, piše Fenix-magazin.

Već 2019. godine njegov 48-godišnji brat vratio se u svoju bivšu domovinu, živući i putujući između Hrvatske, Srbije i BiH. Prema priopćenju policije, ostao je u kontaktu s obitelji u Welsu.

“Njegov je brat uvijek plaćao hotelske račune za njega”, rekao je Gerald Sakoparnig iz Ureda kriminalističke policije Gornje Austrije za “Heute”.

Sljedeće godine u ljeto , obitelj u Welsu je sve češće telefonom kontaktirao 26-godišnji poznanik od 48-godišnjaka koji je bio u Srbiji.

Mladi 26-pozivatelj, državljanin BiH, predstavljao se kao šef Kriminalističkog odjela “bosansko-hercegovačkog veleposlanstva” u Srbiji.

U razgovorima je rekao da je 48-godišnji brat nazvane osobe koji se nalazi u Srbiji imao zdravstvenih problema i da mu je želio pomoći. Navodno bolesna osoba uskoro će morati na operaciju i liječenje i trebat će joj posebni lijekovi. Prema kazivanju policije, prevarant je rekao da mu prijeti i zatvor, zanemarivanje i siromaštvo. 

Muškarac iz Welsa ni pod kojim okolnostima nije želio ostaviti svog brata u takvoj situaciji. Stoga je uložio cijelu ušteđevinu od 15.000 eura, a uzeo je i kredit od 30.000 eura.

“Prevareni je uložio ukupno 45.000 eura. Sada je u bankrotu”, rekao je Sakoparnig.

Novčane transfere iz Austrije u Srbiju izvršile su kompanije za transfer novca.

“Bilo je šest do sedam uplata. Različiti su ljudi novac podizali u gotovini.”

Slučaj prijevare dogodio se u ljeto prošle godine. Međutim, prijavu je prevareni muškarac podnio u travnju ove godine. Policija ima ime i datum rođenja optuženog pozivatelja. Međutim, ne zna se gdje se točno nalazi. Uz to, policija mora provjeriti jesu li ti podatci uopće točni.

Prema izjavi Sakoparniga, s ovakavim oblikom prijevare suočio se prvi put.

Izvor:fenix-magazin.de

error: Content is protected !!