Republika Srpska mora biti dostojanstvena, odlučna i nepokolebljiva, istaknuo je Milorad Dodik, predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine, reagirajući na istup Svena Alkalaja, veleposlanika i stalnog predstavnika Bosne i Hercegovine pri Ujedinjenim nacijama.

“Na razini Bosne i Hercegovine u skladu s Poslovnikom Predsjedništva ne može se iznositi politički stav, pa ni članova Predsjedništva, a pogotovo predstavnika u diplomatsko-konzularnim predstavništvima, ako to nije usuglašeno”, tvrdi Dodik.

Dodik je podsjetio da je istup Alkalaja bio “isključivo individualni čin”.

“Alkalaj izvršava naredbe svojih nalogodavaca. To nisu službeni stavovi Bosne i Hercegovine, ali su se čuli na sjednici Vijeća sigurnosti. Postavlja se pitanje što uraditi? Trebamo nastaviti s našom politikom odlučnog branjenja Republike Srpske, suprostavljanje takvim tendencijama. A oni koji to rade, najbolje rade protiv BiH, i tu nema lijeka. Radi se o onima koji promoviraju mržnju, pričaju jedno rade drugo, promoviraju umjesto pomirenja političke sukobe”, naveo je Dodik za RTRS.

Dodik je poručio da “srpski i hrvatski narod imaju gotovo identičan pogled na BiH”.

“Imate problem s Bošnjacima koji hoće daleko više od svega. Sve što čine, čine da bi zauzeli pozicije za predstojeće izbore. Mislim da nisu ni oni problem, koliko njihovi sponzori, Amerika i EU, koji su spremni zbog jedne izjave predstavnika srpskog ili hrvatskog naroda uvoditi sankcije, a s druge strane kršenje svih principa, smatraju da treba tako”, zaključio je Dodik.

Alkalaj se obratio iako je predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik to želio spriječiti jer “Predsjedništvo nije postiglo suglasnost u vezi s prijedlogom njegovog izlaganja”.

Nakon obraćanje Alkalaja reagirao je srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić koji je kazao kako on nije službeni predstavnik BiH i da on ne predstavlja Srbe u ovoj državi.

Sven Alkalaj je kritizirao vlasti u Srbiji na pružanju zaštite osuđenom ratnom zločincu Đukiću.

“Slučaja generala Đukić je od vitalne važnosti na pokazivanju suradnje BiH s pravosudnim organima u susjedstvu. Nakon što je Đukić osuđen za ratne zločine on je pobjegao u Srbiju. To je nanijelo štetu odnosima. On se mora vratiti da bi se suoči sa svojim zločinima”, zaključio je Alkalaj.

/HMS/

error: Content is protected !!