EMA-ina radna skupina uputila je savjet zdravstvenim djelatnicima u EU-u da razmotre preporuke vezane uz simptome tromboze nakon cijepljenja Vaxzevrijom (AstraZeneca) i cjepivom Janssen (Johnson & Johnson). Osvrnuli su se na preporuku Međunarodnog društva za trombozu i hemostazu (ISTH) koje je zaključilo da se u slučaju sumnje na zgrušavanje krvi povezano s cjepivom liječenje treba započeti neheparinskim antikoagulansima.

“Za postupanje u slučaju sumnje (na trombozu sa sindromom trombocitopenije), osobito ako nema lokalnih preporuka, radna skupina preporučuje zdravstvenim radnicima da razmotre privremene preporuke ISTH-a”, priopćila je EMA.

TTS zahtijeva brzu identifikaciju i hitno kliničko upravljanje. Nacionalne i međunarodne preporuke ažurirane su novim iskustvom u upravljanju TTS-om i trombocitopenijom i trombozom izazvanom heparinom (HITT), stanjem koje ima neke sličnosti s TTS-om.

Preporuka EMA-e, koja ističe smjernice ISTH-a, u skladu je s preporukama američke Uprave za hranu i lijekove (FDA) i Centara za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC), koji su izdali snažna upozorenja protiv upotrebe heparina u takvim slučajevima jer pogoršava stanje.

Heparin je fiziološki antikoagulans koji održava krv tekućom, koči zgrušavanje, djeluje antitrombotički, a na male ugruške djeluje i fibrinolitički.

Alternativni antikoagulansi uključuju fondaparinuks ili argatroban.

Podsjetimo, kod osoba koje su primile navedena cjepiva zabilježena je u izrazito malom broju slučajeva vrlo rijetka pojava krvnih ugrušaka na rijetkim lokalizacijama u narednim tjednima nakon cijepljenja. Krvni ugrušci uglavnom su zamijećeni u venama u području glave i trbuha, a često su praćeni sniženim brojem krvnih pločica (trombocita).

Vjerojatnost pojave poremećaja zgrušavanja krvi kao moguće nuspojave cijepljenja izrazito je niska, no osobe trebaju biti svjesne mogućih simptoma kako bi ih prepoznale i zatražile hitnu medicinsku skrb koja će im omogućiti pravovremeno liječenje i smanjenje rizika za razvoj komplikacija.

Krvni ugrušci praćeni niskim brojem krvnih pločica (trombocita) mogu se pojaviti od četiri do 20 dana nakon cijepljenja. Cijepljene osobe trebaju bez odgode potražiti hitnu liječničku pomoć ako primijete sljedeće simptome:

* kratkoća daha (otežano disanje)
* bolovi u prsima
* oticanje nogu
* dugotrajni bolovi u trbuhu
* neurološki simptomi, poput teške i dugotrajne glavobolje ili zamućeni vid
* znakovi sitnog točkastog krvarenja (modrice) na koži udaljene od mjesta primjene cjepiva

Podaci o učestalosti i o rizičnim čimbenicima za nastanak ove vrlo rijetke vrste nuspojave još su uvijek oskudni.

Izvor: narod.hr

error: Content is protected !!