Manje će huligana putovati na nogometni EURO zbog koronavirusa, ali bit će im teže ući u trag, upozorila je u četvrtak europska policijska agencija Europol, otkrivajući centar za posebne operacije u Nizozemskoj.

Službenici iz svake od 24 države koje sudjeluju na turniru,koji se po prvi puta održava u čak jedanaest zemalja, nadzirat će prijetnje tijekom cijelog mjeseca natjecanja iz kontrolne sobe u sjedištu Europola u Haagu.

U sobi opremljenoj divovskim ekranima i stolovima raspoređenim prema Euro skupinama, policajci iz različitih zemalja moći će brzo dijeliti informacije kako bi osigurali sigurnost na cijelom kontinentu.

– Zasad je sve mirno, ali budni smo i na oprezu. Zbog ograničenja protiv Covid-19, očekujemo ne tako velik broj pristaša, pa mislim da će biti ograničen i broj huligana”, rekao je Max Daniel, nizozemski policajac zadužen za operativni centar, na konferenciji za novinare.

On je dodao da će većina navijača putovati automobilom i bit će puno više pokreta.

Prema direktorici Europola Catherine De Bolle, turnir predstavlja sigurnosni izazov “složenosti bez presedana”.

– Operativni centar spreman je reagirati na bilo koju kaznenu prijetnju koja bi mogla ugroziti nesmetano odvijanje natjecanja. Tijekom cijelog natjecanja Europol će također nadzirati “terorističke” prijetnje, kibernetički kriminal i pokušaje namještanja utakmica, a čak će biti u potrazi za lažnim putnim ispravama, kazala je De Bolle.

Primjena nacionalnih mjera protiv Covid-19 i dalje će biti odgovornost država domaćina, ali mogući organizatori zabava oko stadiona bit će na radaru operativnog centra u Haagu, upozorio je gospodin Daniel.

Unutar kontrolne sobe, smještene u velikom gledalištu u sjedištu Europola, na stolovima će biti postavljeno 40 časnika koji će danonoćno nadgledati i prikupljati informacije.

Izvor:hrt.hr

error: Content is protected !!