Povijest župe Humac duga je više od stoljeće i pol, a toliko je i duga povijest štovanja svetog Ante Padovanskog sveca kojem je župa posvećena.

Koliki značaj ima štovanje ovog sveca govori i činjenica da na Humac dolaze tražeći duhovnu okrjepu generacije vjernika iz cijele Dalmacije i Hercegovine.

Najživlje je u mjesecu lipnju kada uoči obilježavanja samog blagdana 13. lipnja franjevci kroz devet dana duhovne obnove vode okupljene vjernike u Devetnici kroz tematski obrađene sadržaje i na sam blagdan kada se u svetištu okupi na desetke tisuća vjernika.

U samoj župi Sv.Ante na Humcu danas živi preko 13.000 vjernika, franjevci uz središnju crkvu svoju službu obavljaju u 10 filijalnih crkava, a svake nedjelje slave 15 misa.

Župnik je fra Ljubo Kurtović kojeg smo posjetili i koji nam ispričao o povijesti župe i štovanju svetog Ante ali i o svom dolasku na Humac.

„Neki u šali kažu da je sveti Ante iz Ljubuškog, iz Humca!“ kaže nam kroz smijeh fra Ljubo i nastavlja „sveti Ante pripada cijelom svijetu, ne možemo ga privatizirati!„

Uputio je putem valova Radija Ljubuški i poruku slušateljima.

„Svim vjernicima koji će hodočastiti na Humac ali i onima koji bi željeli doći, ali to ne mogu, poručio bih da imaju hrabrosti i usude se u jednostavnosti srca predati svoj život, svoje korake, svoje dane Bogu. Evo po rukama svetog Ante, ovoga sveca kojega je Bog obdario tolikim milostima i koje on i danas isprosi, onima koji se njemu utječu na zagovor- da ne odustanu od predanja i povjerenja u Boga unatoč svim teškoćama, strahovima, neizvjesnostima kojima smo svi opterećeni.“

Poslušajte audio zapis

Bjanka Medić / Radio Ljubuški

error: Content is protected !!